Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Turister er mindre fornøyde med Norge

I følge en undersøkelse som Aftenposten refererer, viser det seg at utenlandske turister er mindre fornøyde med Norge. Sigurd Oterholm Hoem, analysesjef i innovasjon Norge, synes ikke tallene er hyggelig lesning. Og han mener vi f.eks. må ta inn over oss at byferie, som er ganske hot, ikke helt er noe vi får til i Norge.

regnvaersturister.jpgNei. Vi gjør ikke det. Det kommer av at vi ikke har så mange metropoler å by på. Ny opera, Oslo domkirke og Holmenkollen er ikke akkurat noe for globetrottere. Det er ikke Bergen heller, det er mer byen for de som liker å ta på gamle hus.

Reiselivsdirektøren i Innovasjon Norge, Per Arne Tuftin mener det må brukes penger på å utvikle de turistproduktene vi har her i landet, og at det er viktig at markedsføringen av de unike opplevelsene – byene, fjordene, fjellene, det arktiske, maten – treffer de riktige gruppene.

Altså… norske byer er og blir IKKE unike, det slo kollegaen til til Tuftin fast i samme artikkel. Norsk mat er og blir kjedelig og om den er unik, så smaker den ikke godt (lutefisk, smalahove, gamalost, you name it). Det vi har er fjorder og fjell og det arktiske. Ferdig.

Så kom Tuftin med noe morsomt til slutt:

Fordelen vår er at våre produkter er lett tilgjengelige og at Norge er et land det er lett å finne frem i og bevege seg i.

Lett tilgjengelig? Lett å finne frem i? Lett å bevege seg i? Har Tuftin kjørt mye på norske veier? Har han f.eks. kjørt mellom Hønefoss og Hallingdal i det siste? Eller ned fra Sognefjell? Jeg vil ikke kalle det spesielt lett. Ikke vil jeg kalle det spesielt tilgjengelig heller – det er ikke overskiltet på fremmedlandsk. Definitivt ikke lett å bevege seg i, det er jo bare fjell og fjellveier så langt øyet rekker.

Det begge herrene fra Innovasjon Norge ikke nevnte, er det jeg tror er hovedgrunnen til at Norge taper og vil tape mer terreng. Det er noe helt vanvittig, spektakulært, utrolig, hemningsløst DYRT her. Så at turister føler at de betaler vel mye for det de får, det er ikke vanskelig å forstå. Da jeg hadde besøk fra Brasil ble gjestene helt fnisete av ølprisene, for eksempel. Den første gangen en utlending må betale 100 kroner for en halvliter, ser han på oss og lurer på om vi er splitter pine gale.

Grunnen til at brasilianerne kunne være to uker i Norge var at de bodde hos meg, vi lånte bil og vi lånte hytter på fjellet. Middag laget vi hjemme. Hadde vi ikke gjort det, hadde det vært alt for dyrt.

I tillegg har vi veldig mye dårlig vær.

This is really not rocket science.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

15 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Men allikevel kommer det en håndfull tullinger med jevne mellomrom. I Påsken traff jeg ei japansk jente på trikken som hadde reist hit alene fordi vennene hennes ikke hadde råd. Å ta trikken rundt om kring i Oslo på en høytidsdag er ikke noe jeg ville dratt halve verden rundt for å få lov til å oppleve. Men ja ja, hver sin lyst. I det minste distraherte jeg henne slik at hun mistet stoppestedet sitt, så fikk hun i det minste opplevd noe…

  Martine Votviks siste bloggpost er..Blind vold, eller utilsiktet sådan, mulig dårlig siktet.

 2. Iskwew says:

  Martine, jeg ser ikke bort fra at den distraherte trikketuren blir gjenfortalt med begeistring borte i Japan 😀

 3. En god illustrasjon på at vi mister mye storbyturime er tre av mine venner fra New York som ønsket å besøke Oslo – men fant lite av interesse og prisene for dyre – og bestemte seg for å besøke meg her på Tau istedet. Kjempekjekt det, men de legger ikke akkurat igjen noe penger da.. 😕

  Helge Samuelsens siste bloggpost er..Jurist-juks

 4. mr. No Name says:

  Veiene, vær og dyrt er ikke det verste men:

  * nordmennene liker ikke turister

  * nordmennene hater turister

  * nordmennene er ikke interessert i fremmede

  * nordmennene vil ikke prate med fremmede

  * nordmennene vil heller gjemme seg i huset sitt

  * det er ingen på gata for å prate med

  Men heldigvis det også kan skje slikt som det var når vi ventet på ferge i kø :

  Har du fisk i bilen? Nei?? Vi får se!

  Og etter halv time vi hadde nok fisk i bilen!

 5. Iskwew says:

  Hehe, Helge, de gjorde vel ikke det nei. Men jeg tenker de hadde det trivelig på Tau 🙂

  Mr. No Name, jammen minsanten kom kommentaren din gjennom denne gangen. Jippi!

  Nordmenn er nok mer reserverte enn at de ikke liker, eller hater, ikke vil prate med eller er interessert i fremmede. Vi er preget av at vi av værmessige årsaker må være hjemme mye, ja.

  Fint at dere fikk fisk 😀

 6. Mr no Name snakker for seg selv. Jeg LIKER turister, fremmede, vil gjerne prate med dem – også de norske fremmede…

  Forøvrig kan jeg anbefale kjøretur Oslo-Kirkenes-Oslo. (not). Altså om man har GOD tid og liker å kjøre rolig avgårde på dårlige europaveier….

  Apropos rocket-science – det har vi også – på Andøya (‘klappe i hendene*). Muligens ikke en aktuell turistattraksjon, men det kunne det jo bli.

  øh.

  programsekretariatets siste bloggpost er..Ingen skattelette

 7. Iskwew says:

  Jeg liker også turister, PS.

  Da vi flyttet hjem fra Brasil gjorde vi forresten et eksperiment, Tigerungen og jeg. Vi brukte en dag i Oslo på å late som vi var brasilianere. Snakket bare portugisisk – ikke unaturlig, siden Tigerungen ikke ville snakke norsk. Sjelden har jeg møtt så mange hyggelige og hjelpsomme folk i Oslo sentrum 🙂

  Jeg tror ikke jeg er laget for Oslo – Kirkenes – Oslo i bil, nei.

  Er ikke rocket science’en på Andøya skikkelig hemmelige saker, da? Litt utenfor allfarvei er det i grunn også.

 8. Goodwill says:

  100 kr for en halvliter er jo ikke gjengs pris da, selv ikke i Oslo. Men Norge er dyrt, ja.

  Vi har mer å by på enn fjord og fjell og fisk. Vi har jo Sørlandet. Men ikke snakk så høyt om det, vi vil helst ha det for oss selv… 😎

  Goodwills siste bloggpost er..Se her, Gerhard!

 9. Iskwew says:

  Håh! Jeg skal tipse Innovasjon Norge om Sørlandet.

  Jeg tror faktisk det er slik at Sørlandet ikke er markedsført overfor turister i det hele tatt… det beholder vi for oss selv.

 10. mr. No Name says:

  Jeg viste, jeg viste det! Også Goodvil er en av dem som liker ikke turister og vil helst ha landet bare for norske!

  Den historien med fisk hadde en glad avslutning at mannen hadde fått massevis av øl fra meg …

 11. Iskwew says:

  Mr. No Name, Goodwill er verdens mest vennlige sjel, altså. Jeg tenker khan tar imot alle som kommer innom, jeg 🙂

  (De som kan holde følge i hvert fall, han løper visst fort)

 12. Marina says:

  Min erfaring med nordmenn er at de igrunnen er svært vennlige og ofte synlig i full offentlighet i store mengder. Iallefall hvis man sammenligner med USA utenfor de største byene…

  Men jeg tror due er inne på noe når det gjelder mat. Eller kanskje jeg skulle si øl? Man bare vet det er et problem når en troende muslim forteller meg at Norge er et hyggelig land og været var ganske bra, men ølet var bare fælt!

  Marinas siste bloggpost er..Det obligatoriske bildet…

 13. Iskwew says:

  HAHA, Marina, da har vi et problem ja!

 14. Milton Marx says:

  Jeg tror landet lider litt under at det Norge virkelig kan tilby, ikke er det mange som jobber i feltet liker. De er for inspirert av hva andre bruker å lokke turister med, og så blir det liksom bar til aktiviteter man ikke får til i Norge.

  Turister kommer jo ofte for å se noe annerledes, og lære noe. Der har vi tøff natur som kan brukes hele året. Akkurat som at man skal være litt spesiell (eller ha litt spesiell opplæring) for å kunne bo i Furet værbitt, skal man nok være litt spesiell for å trives som turist der.

  Norsk turisme er fortsatt for pregt av salg av stygge Kina-produserte plasttroll. man ser også mye at det skal etableres “turistatraksjoner” som ikke har en dritt med det lokale livet å gjøre. Huldrer i fossefall eller gigantiske trollfigurer. I Narvik hadde de for noen år siden en svær vannstråle som stod opp i lufta.

  Jeg tror ikke turister vil til Norge for å se nordmenn mens de oppfører seg rart eller kunstig. De vil til Norge for å se nordmenn som de er – og da er utfordringen bare å definere hvilke sider av det norske som turistene ikke kjenner fra før, men som det er verdt å betale penger for. Storbyer har de f.eks sett før, alle mann. Der har vi intet å tilby.

 15. Iskwew says:

  Nettopp, Milton! Vi har ikke byer å tilby. Det vi har å tilby er flott natur og spennende opplevelser. Men da har vi snevret oss til til et smalere segment, vil jeg tro, og det er det de ikke ser ut til å ville. Men du får aldri gjort Oslo til en metropol.

  Disse plastgreiene produsert i Kina bør bort og vekk og det bør tenkes nytt.

  Når det er så dyrt som det er her, må man tilby noe som er spesielt, og det trenger ikke være oss kledd i stakker fra 1800-tallet. Send dem på tur med Lars Monsen eller noe. Den uberørte naturen handler ikke om at vi er et folk som ble på 1800-tallet. Som du sier, folk må da merke at det er kunstig og oppstilt.

Top