Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Er det virkelig sant?

03.02.08 i Diverse

New York Times har en ganske fornøyelig serie som heter «Really?», og som går ut på å teste diverse myter og kjerringråd om helse for finne ut hvorvidt de holder vitenskapelig vann. En del av disse mytene er ganske amerikanske, selvsagt, men noen av dem er generelle. Her er noen eksempler:

Mindre sår leges best om de får tørke
Her må jeg endre atferd. Dette hevder jeg stadig vekk overfor Tigerungen, men denne myten har ikke basis i fakta. Snarere tvert imot. Sår skal holdes fuktige, man skal til og med rive av skorpen, ettersom det bidrar til arrdannelse. Og for å holde såret fuktig skal du ikke bruke bakteriedrepende krem heller. Det beste er å smøre vaselin på såret.

Å lage mat i mikrobølgeovn ødelegger næringsstoffene i maten
Dette er feil. Det er faktisk snarere motsatt. Siden koking i mikrobølgeovn tar mindre tid og du bruker mindre vann for å koke, bevares næringsstoffer i større grad enn ved koking. Forsøk som ble gjort for å måle mengden vannløselige vitaminer etter koking, viser at spinat beholder nesten alt om den kokes i mikro, mister 77% om den kokes på ovn. Jeg koker alltid grønnsaker i mikroen. Det kan jeg altså gjøre med god samvittighet.

Slå haien på snuten om du blir angrepet
Dette er en myte. Haien er ikke spesielt sensitiv på snuten, derimot er den sensitiv i øyne og gjeller. Dessuten, som det sies i artikkelen, om du klabber til en hai på snuten, og bommer, er du veldig, veldig nær haikjeften. Dette er en dårlig ide. Heldigvis er haiangrep veldig usannsynlig. Spesielt i Norge 😀

Ikke drikk vann fra varmtvannskranen
Dette er helt sant. Varmt vann løser opp farlige stoffer raskere. Det er for eksemple mye mer bly oppløst i varmtvannet enn i det kalde. Noe sier meg dessuten at en del mikroorganismer garantert trives bedre i varmtvanns-tanken enn i det kalde vannet.

Det er bedre å sitte i baksetet enn i forsetet i en bilkrasj
Det midterste baksetet er tryggest. Artig nok har jeg forestilt meg det motsatte. Men sitter du i det setet, har du over 80% høyere sannsynlighet for å overleve en de i forsetene, og 25% høyere sannsynlighet for å overleve enn de i de andre baksetene. Det kommer av at du sitter lengst unna der bilen kollapser. Men det er viktig å bruke bilbelte, og det er det mange som sitter i det setet som ikke gjør. Og faktisk er det slik at det å ikke bruke belte, ikke bare reduserer sjansene til passasjeren i baksetet, men også de foran, selv om de bruker belte. Deres sannsynlighet for å dø var fem ganger høyere om passasjerene i baksetet ikke brukte belte.

Brunt sukker er sunnere enn hvitt sukker
Det er lov å håpe, men nei. Brunt sukker inneholder neglisjerbare mengder med næringsstoffer, så det spiller fint liten rolle. Den eneste forskjellen er i smaken. Utover det er sukker stort sett… sukker.

Mødre med halsbrann får barn med masse hår
Jepp, dette kan se ut til å stemme. Det høres definitivt ut som en myte, men da noen forskere satte seg fore å bevise at dette var bare tull, endte de opp med å bevise at det var det slett ikke. Sannsynligvis skyldes det at de samme hormonene som leder til halsbrann, også påvirker hårveksten til fosteret. Jeg hadde knapt nok halsbrann, og Tigerungen hadde veldig, veldig lite hår. Nå har han imidlertid masse, og jeg er glad jeg slapp den halsbrannen. Derimot er det bare tull at hvorvidt en kvinne bærer barnet høyt eller lavt sier noe om hvilket kjønn barnet har.

Sitt rett i ryggen, det er best for ryggen din
Neida, det er det ikke. Å sitte rett, med 90 graders vinkel til setet, vil snarere være en stor belastning på ryggen. Enhver posisjon der du lener deg bakover, letter trykket på ryggraden, både i forhold til å sitte rett og til å sitte foroverlent. Den satt, tenker jeg. «Sitt rett, gutt!»-kommandoen er rett og slett ikke av det gode.

Hjerteinfarkt er mest vanlig på mandager
Ja, det er det. Jeg har alltid hevdet at mandag godt kan selges på billigsalg, like greit først som sist. For studier viser at de fleste hjerteinfarkt skjer på mandager, mens det er svært få i helgene, og frekvensen faller utover i uken. Dette kan skyldes flere ting, både stressrelatert fordi man kommer tilbake på jobb, og fordi man drikker og fester mer i helgene og dermed merker konsekvensene på mandag. Ikke vet jeg, men mandag bør selges på QXL eller Ebay jo før jo heller. Forøvrig bør bursdager også selges, visstnok, ettersom folk får flere hjerteinfarkt på bursdager enn noen andre dager i året. Dermed bør man i hvert fall få fri om man har bursdag på mandag.

Noen typer alkohol gir verre bakrus enn andre
Ja, det stemmer, selv om det definitivt er mengden alkohol som betyr mest for bakrusen. Verst er brandy, fulgt av rødvin, rom, whisky, hvitvin, gin og vodka. Når det gjelder vin, har kvalitet stor betydning. Vin fra regioner der en liten endring i klima i stor grad påvirker kvaliteten, kan ha betydelig større mengder stoffer som gir bakrus. Billig rødvin har derfor et fortjent dårlig rykte.

Dette var bare noen av de mytene/påstandene som NY Times har testet. Serien har i hvert fall gått siden 2005. Og den fortsetter forhåpentligvis.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med:

38 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Kan vi forresten sett i gang en undersøkelse selv?

  Det blir nemlig sagt at om det første man ser på den første linerla man observerer om våren/forsommeren er stjerten, da får man en bra sommer, men ser man det svarte brystet, ja, da betyr det ulykke.

  Dette plager meg stort, skal jeg si deg. Etter at en lærer fortalte meg dette på barneskolen har jeg i grunn hatt linerleskrekk. :-/

  😉

 2. Håkon sier:

  Hm… Hvor mange av oss kjenner igjen linerler bakfra, egentlig?

 3. Marina sier:

  Dette bekrefter vel bare hva jeg alltid har visst: Jeg har alltid rett.
  Jeg har alltid plukket skorpa av sår, til tross for utskjelling og trusler om horrible konsekvenser.
  Og jeg nekter å så mye som starte bilen før alle i den har tatt på bilbelte, og hvis noen tar det av i fart trekker jeg over og stopper med en gang. Og så hiver jeg ut tosken.
  Men jeg har ikke noen tro på å selge mandagen på ebay. Det er nok ingen som vil kjøpe.
  Jeg har mer tro på tvangsutvisning, selv om det er en uskikk jeg vanligvis ikke støtter.

 4. Marina: Men nå har det seg jo slik at vi har en egen Utvisningsminister i Norge, så jeg regner med at om han bare vil, så blir vi kvitt mandagen her i alle fall. ^-^

 5. Goodwill sier:

  Hehe – jeg tror heller ikke det er noe særlig godt marked for å selge mandager!

  Ikke tror jeg på det om sår heller. Jeg har jo lang, lang, lang tids erfaring med sår både her og der som følge av min til tider hensynsløse ferd gjennom busk og kratt i skogen, og min erfaring er at de gror mye raskerer hvis de får luft.

  Ellers var det ikke mye overraskende her, men jeg merker meg haitipset!

 6. Håkon: Tøysegutt. Linerler likner da ingen andre fugler bakfra!

 7. Iskwew sier:

  Pitbull-Turid, om du bare forklarer nøye hvordan en linerle ser ut bakfra, så skal jeg observere til våren. Men uansett har jeg bestemt at sommeren 2008 blir super. Om linerla står og stripper, mens den kvitrer i vildens sky, på ett ben. Etter fjorårets «sommer» skulle det bare mangle.

  Selvsagt har du alltid rett, Marina! 😀 Og du har sannsynligvis penere arr enn oss andre.

  I bil skal alle ha bilbelte, ja. Ikke bare for sin egen del, og det er det godt å få slått fast.

  Men nei, selge mandag på eBay blir man vel ikke rik av :o/ Jeg tror vi overlater mandag til Pølse-Hansen, jeg. Han får nok utvist faenskapet.

  Goodwill, det er altså ikke korrekt, for det er faktisk grundig testet at sår IKKE gror bedre i luft. Det blir definitivt ikke penere arr av det heller.

  Haitipset er veldig kjekt å kunne, ja! Ikke lurt å klabbe til den på snuten i det hele tatt.

  Pitbull-Turid – forklar, bevis. Ikke bare påstå!

  (Jeg vet ikke åssen den ser ut bakfra!)

 8. Goodwill sier:

  30 års empiri er hva jeg kaller grundig!

 9. Isk: Hehe. Jeg skjønner jeg må legge meg på lur til vårs og ta bilder av linerler bakfra. *knegge*

  Men hintet er at de har ganske svart, lang og smal stjert OG har karakteristiske tegninger på vingene, og slettes ikke ser så bælfeite ut som spurver. *herregud, dere bybarna altså!*

 10. Goodwill sier:

  Sa jeg 30 år? *urk*

 11. Fakta om bilbeltebruk

  * Bilbelte er det enkleste og mest effektive hjelpemiddel for å redusere antall skadde og drepte i trafikken.
  * Trolig ville 40 færre blitt drept i trafikken hvert år hvis alle brukte bilbelte – alltid.
  * Bruk av bilbelter reduserer sannsynligheten for å bli drept med 40-50 prosent for fører og forsetepassasjerer.
  * En usikret person i baksetet er en stor fare for dem i forsetet
  * Å kollidere i 50 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 10 meter
  * Å kollidere i 70 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 19 meter
  * Å kollidere i 90 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 32 meter
  * Om lag 15 prosent av bilførere bruker ikke bilbelter på korte turer i byer og tettsteder.
  * Om lag 6 prosent av bilførerne bruker ikke bilbelte utenfor tettbygd strøk.
  * Det er passasjeren, ikke sjåføren, som bøtelegges ved kontroll når passasjeren er over 15 år
  * Ved manglende bruk av bilbelte kan Politiet eller Statens vegvesen ilegge et gebyr på 750 kroner

  Kilde: Vegvesen.no

 12. Iskwew sier:

  *ser på Goodwill*

  Har du tørket de på høyre side av kroppen, mens de på venstre side er holdt fuktige, Goodwill? I så fall har du en sak mot legen som ble intervjuet av NYTimes.

  Du vet ikke hvordan det ville gått om du hadde latt dem være fuktige 😛

  Jepp, Pitbull-Turid, og sørg nå for at du IKKE ser en eneste linerle forfra før på sensommeren. Ikke en eneste en.

  Isk
  har ikke svarte katter

  (Nope)

 13. Iskwew sier:

  Jeg bruker alltid bilbelte!

  (Men i Brasil var det vanskelig. Veldig få drosjer, for eksempel, hadde bilbelter)

 14. Iskwew sier:

  Goodwill – du SA 30 år 😀

 15. Goodwill sier:

  Jeg har prøve med plaster og bandasjer, og da skjedde det ingenting. Men da jeg tok dem av grodde det som gresset bak do.

  Dokumentasjon? Verifisering? Kvalitetssikring? Pøøh! Kvalifisert synsing! 😀

 16. Iskwew sier:

  Da skjedde det ingen ting? Jo da, det gjorde det. Den huden som ble dannet over såret, gjorde det uten å strammes av at den ble tørket ut. Det er derfor du skal rive av den første skorpen også.

  Det er egentlig logisk.

  A handful of studies have found that when wounds are kept moist and covered, blood vessels regenerate faster and the number of cells that cause inflammation drop more rapidly than they do in wounds allowed to air out. It is best to keep a wound moist and covered for at least five days.

 17. Isk: Trur’u ikke jeg prøver! Men de er så uregjerlige de linerlene. Forresten så er det dårlig nytt å synge før man har spist frokost også. Da blir visst dagen helt forjævlig. Det leste jeg i en skoledagbok engang, og alt som står i skoledagbøker er sant!

  *ikke se på linerler bakfra – ikke synge før frokost*

  Argh!

  (Hvorvidt det blir arr etter sår eller ikke har da vel vitterlig med om såret går ned i underhuden eller ikke?)

 18. Iskwew sier:

  Ja, kjipe er de, linerlene!

  Jeg har forøvrig opplevd mange forjævlige dager. Og jeg synger ALDRI før frokost. Jeg synger sjelden før lunsj. Eller før middag. Eller når jeg pusser tennene om kvelden. Så det med synge før frokost tror jeg ikkeno på.

  (Jeg tror vi kan anta at de omskrevne sårene gjør det, og i hvert fall at Goodwills gjør det. Han har sikkert detti mye så mye som han løper og sykler i stor fart.)

 19. Isk: Jeg tror vi bare kan erklære at linerler er onde fugler.

  Og jeg skal begynne å synge før frokost bare på ren trass.

  (La Goodwill få lufte såra sin i fred. 😉 )

 20. Håkon sier:

  Jeg er en smule skeptisk til orienteringsløpere som lufter sine sår.

  Sårbehandling generelt kan nok deles inn i to faser: det du gjør umiddelbart og det du gjør over tid. Når det gjelder det siste er jeg på linje med Iskwew, bortsett fra at jeg ikke river av skorper hvis jeg ikke har plaster eller noe for hånden.

 21. Iskwew sier:

  Linerler er onde, akkurat som svarte katter. Sånn er det.

  Og Undre, syng for full hals før frokost – de forjævlige dagene kommer uansett :o)

  Håkon, jeg har jo sagt til Tigerungen at sår skal luftes.. men det er jo helt logisk at de ikke skal det. Rett og slett.

  Så han kommer til å få forvirrende kontrabeskjed. Jeg kommer til å løpe etter ham med plaster.. :o)

 22. Om jeg noen gang anskaffer svart katt, kommer jeg til å måtte begå graffiti på den tror jeg. Det finnes jo så mange morsomme fargesprayer på Felleskjøpet som bøndene tagger griser og annet med. Det skulle funke som fasan på katten også det. Tenke seg til, katta til Undre har spraymalte rosa blomster på. 😀

 23. Håkon sier:

  Skulle han spørre, Iskwew, så kan du mumle noe om «omvendt psykologi» :o)

 24. Iskwew sier:

  Ajjjj. Jeg håper du aldri får en svart katt, Pitbull-Turid – og det tror jeg enhver svart katt som leser bloggen er veldig enig i.

  Yesss, Håkon. Og siden han veldig gjerne vil ha plaster, så tror jeg at jeg bare skal late som ingen ting.

  Men det går ikke alltid bra…

 25. *knegg* Men den kommer jo til å bli så fiiin! 😀

 26. Iskwew sier:

  Sørg bare for at den får beholde klørne lange. Den kommer til å trenge det når den møter de andre pelsdottene i gata.

 27. Håkon sier:

  Endelig tilbake ved en ordentlig PC med vanlig tastatur…

  Goodwill, sårbehandlingen din overrasker meg, for med 30 års løping så er jeg nokså sikker på at du har fått med deg perioder med et relativt strengt regime på grunn av smittefare. (Hepatitt var det vel om jeg ikke husker helt feil.)

  Uansett, regelen er at ingen sår er rene og om jeg ikke husker feil er regelen at det regnes som infisert dersom det har vært ubehandlet i mer enn 8 timer. Jeg anbefaler egentlig alle å ta et førstehjelpskurs, og dropper noen beskrivelse av sårbehandling. Likevel, jeg tror jeg vil rette opp en liten unøyaktighet. Å rense sår med bakteriedrepende (antiseptisk) middel er ok, samme hva Iskwew skriver. Det New York Times skriver om er å bruke antibiotisk middel, og det er noe helt annet (og det er helt riktig å ikke bruke slikt dersom det ikke er nødvendig). Om dette med antiseptisk/antibiotisk er forvirrende så er som regel det beste å bruke sterilt saltvann.

  Vaselin er greit nok det, det kan være en fordel å bruke en tube slik at det som smøres på et sår ikke er forurenset. (Vaselin på boks kan få ligge i beautybagen i stedet for førstehjelpsskrinet. :o)

  Og, om diskusjonen angående tørke eller fuktighet ikke er over så er det kanskje greit å få med seg at det vanligvis er bakterier og annet rusk i luften. Da er det best å dekke til sår.

 28. Håkon sier:

  Samme hva og samme hva, nå skriver Iskwew så gode og fornuftige råd at jeg tror ikke noen tar skade av å følge dem, selv om det en sjelden gang sniker seg inn en liten feil. 😉

 29. Iskwew sier:

  I en av spaltene påstås det at hydrogenperoxid ikke hjelper, Håkon.

  http://www.nytimes.com/2007/06/19/health/19real.html

  Mye informasjon å prossessere om man begynner å lese den spalten :o) Ergo er jeg takknemlig for korrektiver. Her gjelder det å være presis!

 30. Hmm… 🙂

  Jeg har i lang tid sverget til vaselin på sår, så jeg nikker bare enig til det.

  Men jeg tror ikke fukt i seg selv er noe særlig positivt, fuktige omgivelser blir fort bakteriereir så svette plastre kan fort virke mot sin hensikt.

  Det jeg oppfatter som genialt ved vaselin er at den gjør to ting på en gang. Nr.1 den danner en tett hinne mot luftbårne bakterier og annet snusk. nr.2 den holder sårkantene myke (les: ikke fuktige) slik at de gror lettere sammen.

  Jeg liker å plukke på sorper, men det er vel mer rekreasjon enn noe annet…

  Ellers sverger jeg til bacimysin om såret blir betent. den består bare av vasilin, zinc og chlorhexidin, alle brae ting for sår.

  Oi, det ble mye kjærringråd på en gang. Da kan jeg liksågodt legge til at jeg har sluttet å bruke ren vasilin og gått over til å bruke blistex: lip relief cream. Hendig på tube og innholder ( jeg måtte jo google det får jeg la det ut her) mange interessante ingredienser, blant annet en god porsjon sprit fant jeg ut. Så det er ikke bare pepermynteoljen som får det til å svi så behagelig… hmm, kan jeg virkelig fortsette å bruke denne når jeg er straight edge? Dumme google. Ja ja, mildt antiseptisk er det i allefall og det lukter godt 😉

 31. Håkon sier:

  Når du nevner det, Martine, så har jeg vel egentlig foretrukket å tenke på vaselin som noe kliss framfor fuktig. :o) Uansett, sår og bakterier er ingen god kombinasjon.

  Bacimycin inneholder sinkbacitracin, ikke zinc, og er nok antibiotika.

 32. Iskwew sier:

  Martine, jeg tror du har helt rett, og jeg har endret mitt syn radikalt på denne problemstillingen.

 33. Håkon: og jeg som trodde zinc-bacitracin bare var et fancy navn 😉 Reasearch hevder at det er ganske ok til antibiotika å være, hovedsakelig brukt på fjøsdyr og folk som tattoverer seg…

 34. Håkon sier:

  Tatoverte fjøsdyr, er det katta til Undre du tenker på?

  For å kombinere temaer her så er det noen som kjøper bacimycin i pulverform fordi de mener at sår skal være tørre. 😐

 35. Weinberg sier:

  «Jeg koker alltid grønnsaker i mikroen.»

  Som ungkar tillater jeg meg uten blygsel å spørre hvordan du gjør dette. Høres rart ut for en som er oppfostret på at brokkolien kokes.

 36. Iskwew sier:

  Fordi grønnsakene blir friskere, de blir ikke vasne (siden du bruker veldig lite vann, nesten ikke noe) og næringsstoffene bevares bedre siden du bruker lite vann.

 37. Pers damper jeg grønnsakene. Etter 2 år i kollektiv med en kjøkkennazi som sverget til ferskmat og grønnsaker med spensten intakt, ble jeg ganske hjernevasket på at det var den mest supersunne måten man kunne spise sånt på.

  Jeg vet ikke om det er sant, men jeg ble vant til det og synes det smaker best.

 38. Iskwew sier:

  Det er omtrent det du gjør når du nuker dem, Martine. Eller det er det vel ikke, du setter molekylene i bevegelse, eller noe. Damping tar litt lenger tid og dermed er mikroen preferrert her.

  Masse vann og grønnsaker hører simpelthen ikke sammen. Kjøkkennazier har noe for seg :o)

Top