Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Hjørnet danner regjering

11.09.07 in Absolutt Iskwew

Muligens har ikke alle fått med seg at Iskwews hjørne er blitt bedt om å danne regjering, da de andre er alt for molefonkne etter valget i går. Dessuten er vi gjort oppmerksomme på at sterke krefter i Kongehuset ønsker å konsentrere seg om andre ting enn Gjerningen. Den forrige regjeringen nekter å la Kongen abdisere, og den har dermed ikke Kongehusets tillit lenger.

Årets stemmesedler var slik utformet at alle som stemte på RV, SV, AP, SP, V, KrF, H, FrP og Andre implisitt stemte i tråd med Kongens ønsker. Dette sto med liten skrift på baksiden av stemmesedlene, og det er selvsagt den enkeltes ansvar å gå nøye gjennom hva man faktisk stemmer på. Valgstyrene rundt omkring i det ganske land har så langt bare mottatt en protest, og den er kjent ugyldig, av tekniske årsaker. Den protesterende skrek “Trist som faen” og løp sin vei.

Utover at Norge for fremtiden skal hete Republikken Norge, og ikke Kongeriket Norge, har den nye regjering foreløpig ingen programerklæring. Derimot har vi et regjeringskollegium, og dettes første oppgave blir å utarbeide programerklæringer for hver område eller depertement.

* Statsministerens kontor – Jens
Jens beholdes for å sikre kontinuitet. Han er bare en frontfigur likevel. Dessuten er han utdannet sosialøkonom, og kan dermed telle penger om han bare konsentrerer seg.

* Spesialrådgiver for alle departementer – Avil
Avil har engasjement, oversikt, og skriver dessuten så vakkert at selv vi i Riksmålsleiren er på grensen til å konvertere til nynorsk. Og Folket lytter.

* Arbeids- og inkluderingsdepartementet – Goodwill
Goodwill er flink både til å arbeide og til å inkludere, og dermed et soleklart valg i denne vanskelige posten. Det forløsende når det gjaldt tildelingen av denne jobben, var en kommentar som falt da det var snakk om å vinkle ting positivt, i tråden om den kloke borgermesteren som forbød “Jeg vet ikke”.

* Barne- og likestillingsdepartementet – Drusilla
Her var det ikke rom for tvil. Drusilla har kunnskapen, formuleringsevnen og pågangsmotet. Forskjellen fra den forrige blir merkbar fra dag 1. Selv om det ikke blir som å hoppe etter Wirkola, akkurat. Snarere etter Eddie the Eagle.

* Finansdepartementet – Iskwew
Trenger jeg begrunne? Nei, jeg trodde ikke det. Tidligere skrivelser taler for seg.

* Fiskeri- og kystdepartementet – Milton Marx
Med røtter i nord og kystnære strøk, og med en fjellstø tro på frihandel (tror jeg) er Milton mannen som kan spre norsk laks og torsk til de milliarder middagsbord. Han lar seg heller ikke skremme av EU, om de skulle finne på å protestere på at norsk er best og påstå at vi dumper prisene.

* Fornyings- og administrasjonsdepartementet – Håkon
Med tyngde, erfaring og fornuft kommer Håkon til å bringe oss fornyet og godt administrert inn i fremtiden. Han kunne fyllt mange poster i denne Regjering. Men valget falt på dette departement, da administrasjonen definitivt trenger fornying, med nennsom hånd. Og da er Håkon mannen.

* Forsvarsdepartementet – Bluebird
I hvert fall klatrer han rundt i fjellvegger, og muligens hopper han i fallskjerm også, uten at det er sikkert. Han er dessuten bare marginalt interessert i politikk, påstår han, og det er av det gode når du på nøytralt vis skal forsvare alle landets borgere mot trussler fra verden rundt oss. I hvert fall har han sikkert bedre snøring enn meg på forsvar og sånt.

* Helse- og omsorgsdepartementet – HvaHunSa
HvaHunSa har den innsikt og empati som skal til for å fylle denne vanskelige posten. Det forventes forøvrig et utstrakt samarbeide med Arbeids- og inkluderingsmininsteren for å bidra til at de som kureres i helsevesenet får brukt sine ressurser.

* Justis- og politidepartementet – Goredom
Han har i tidligere stillinger vist handlekraft og meglingsevne. Dessuten er han ikke redd autoriteter, som f.eks. Politidirektøren, og vil sørge for at alle i den etaten skjønner hvem som lager politikken, og hvem som skal gjøre som de blir fortalt. Du kødder ikke med Goredom.

* Kommunal- og regionaldepartementet – Hjorthen
Hjorthen er mannen fra regionene, som vet hvor skoen trykker i de ulike lokalsamfunn rundt omkring i det ganske land. Dog vil han måtte være noe mer forsiktig med pengebruken enn forgjengeren, som bare er ute etter å kjøpe bondestemmer ved neste valg. Om det er noe han ikke skjønner, er det bare å spørre Flopsy. Vi tror nok det blir nødvendig, men det vil tiden vise.

* Kultur- og kirkedepartementet – Rockette
Rockette vil uten tvil få kultur-Norge til å blomstre, og kirken til å skjerpe seg. Muligens vil skillet stat og kirke fremskyndes med henne i denne posisjonen. Hun har nemlig ikke tålmodighet til å vente på det både vinter og vår.

* Kunnskapsdepartementet – Undre
Hun har kunnskap, hun har ideer, og hun verdsetter kunnskap. Det vil bli mer og bedre utdanning, forskning og formidling. Og bedre studiefinansiering.

* Landbruks- og matdepartementet – Sauegjeteren
Dette er den eneste jeg vet om som har gjeter sauer. Dermed burde han være godt kvalifisert som Landbruks- og matminister. Sauer er dessuten all righte dyr, og det vedder jeg på at gjeterne er også.

* Miljøverndepartementet – Iversen
En ting skal Iversen ha, og det er at han er en miljøskaper. Nok en gang ikke en stilling som blir som å hoppe etter Wirkola, men vi forventer at Iversen blir en Wirkola i Miljøminister-stolen.

* Nærings- og handelsdepartementet – Kandidat Weinberg
Strengt tatt sikler vel Weinberg etter min jobb, men et sted går grensen. Finansministerposten er min. Næring og handel derimot, det er garantert en post for Weinberg, og en god skole for en fremtidig Finansminister. Weinberg er å betrakte som FMs protege (hvordan nå det skrives). Kandidaten er en mann for fremtiden. Det er det lenge siden vi forsto.

* Olje- og energidepartementet – —> erik ®
I Olje og energi må vi ha noen som skjønner handlingsregelen, og dessuten har vett på å holde store oljeselskaper i ørene. Erik er definitivt i stand til å gjøre begge deler. Eventuelt ta dem med på oppbyggelige konserter om de ikke ter seg.

* Samferdselsdepartementet – Marina
Med erfaringer fra landet som snart kveles av biler og ikke har noe som ligner kollektivtransport, har Marina sett hvor ille det kan gå, om man ikke sørger for å tilby borgerne gode kollektivløsninger, i tillegg til veier. Den erfaringen er gull verdt for å hindre at vi havner på den samme galeien.

* Utenriksdepartementet – Tiqui
Meg bekjent er Tiqui den med størst internasjonal erfaring, noe som selvsagt er helt nødvendig om du er Utenriksminister. Dessuten er hun språkmektig, og det i en region jeg mener er svært viktig for oss alle, Sør-Amerika. Hun må bare lære seg portugisisk også. Hennes faglige bakgrunn er også perfekt for jobben. Det handler om å forstå andre folk og kulturer om du er UM.

Hvert departement og minister forventes å utarbeide programerklæringer for sine områder som klargjør Regjeringens mål og mening. Finansdepartementet vil så til slutt finne ut om det er nok penger til alle gode formål. Om ikke, vil postene friseres deretter. Dessuten er det opp til kollegiet å foreslå en President som vil fungere til en ny kan velges av Folket og for Folket. Til Dovre faller.

for Kongen på vegne av Folket
Iskwew

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

52 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Iversen says:

  Her snakker vi vel ny verdensrekord i allegorier? 😀

 2. Iskwew says:

  Det ser jeg ikke bort i fra, Iversen! Nå må du gå hjem og utarbeide programerklæring, dah.

 3. Iversen says:

  Mer miljø til alle!

 4. Avil says:

  Eg kan vere informasjonsrådgjevaren til HvaHunSa! *ivrig*

 5. Iskwew says:

  Det er en god start, Iversen! Men hva er planen?

 6. Iskwew says:

  Avil, du kan være spesialrådgiver for alle departementene om du vil!

 7. Bluebird says:

  Ahmm… Ja, jeg hadde altså ikke forventet å bli kallet til den ærefulle posten i regjeringen (selv om jeg har sittet og trykket på reload-tasten hele kvelden da). I likhet med med de fleste andre regjeringsmedlemmene starter jeg jobben med å løpe rett ut å kjøpe en ny dress for å være velkledt til kommende regjeringsmiddager osv (det blir vel litt fest også med denne regjeringen?).

  Mitt første intuitive programutkast dreier seg om noe i retning av en mulig invasjon av Danmark, men det er mulig jeg kommer tilbake med en mer ferdigtenkt versjon i morgen.

 8. Iskwew says:

  Ja, selvsagt, og Slottet kommer til å bli det nye representasjonslokalet. Ut og kjøpe dress!

  (Mental note to self: Kjøpe ny Armanidrakt og selskapskjole til FM)

  Invasjon av Danmark… hmmm… du tenker på billig øl og kjøtt? Ja? Takk for sist for Kalmar-unionen?

  Vi imøteser en detaljert plan!

 9. tiqui says:

  Jeg regner med jeg kan støtte meg på noe av den internasjonale erfaringen Milton sitter med, ettersom vi skal befinne oss i det samme kollegiet. Jeg innser likevel at man bør knytte til seg noen krefter med spesialisering på de andre delene av verden også, ikke bare den latinamerikanske delen.

  Etter hva jeg har fått nyss i er det mye greier på gang borte i Kina (som for øvrig har ringvirkninger til Sør-amerika), men jeg sliter litt med mandarinen – kanskje Tine kan hjelpe? Man må jo ha en stab, ikke sant?

 10. Iskwew says:

  Selvsagt kan du det. Og det er jo helt på det rene at vi trenger staber. Men for at det ikke skal gå helt over stokk og stein har vi satt Håkon i Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

  Jeg har personlig interesse av Brasil, selvsagt. Oljefondet skal komme med en utredning om saken.

 11. HvaHunSa says:

  Hooo! Så morsomt! Jeg samarbeider gjerne med denne regjeringen her!

  Hvorfor trenger jeg informasjonsrådgiver Avil?
  Virker jeg litt handikappet? (Jeg er NY her altså!)

 12. Iskwew says:

  Avil er eksepsjonelt god til å bli hørt av Folket. Alle trenger Avil som informasjonsrådgiver. Hun er spesialrådgiver med utvidet portefølje.

 13. HvaHunSa says:

  Iskwew: Folket liker vi. Jeg har jo dialektfetisj også, så det kan være jeg blir lettere henført under briefingene våre.

 14. Iskwew says:

  Ja, nettopp :o) Helse- og Omsorgs-Norge blir ikke det samme som før. Det blir MYE bedre!

 15. Marina says:

  TAkk for tilliten; men må vi virkelig kjøpe ny dress og selskapsantrekk? Som samferdselsminister mener jeg heller at olabukser og ryggsekk er mer passende antrekk. Jeg må jo bare ut og reise for å forsikre meg om at ting funker som de skal!
  Ettersom jeg er litt utålmodig kan vi forvente at ekspresstog prioriteres høyt. Miljøvennlige transportmidler er et annet satsingsområde, så jeg kommer til å trenge endel støtte fra både Iversen og Bluebird.

 16. Iskwew says:

  Vi MÅ ikke, hvis vi ikke vil. Om vi vil så kan vi. Personlige ønsker om antrekk tas selvsagt til følge. Noe annet hadde tatt seg ut.

  Jeg visste at du var den rette til å ta deg av samferdsel, Marina. Ekspresstog og miljøvennlige transportmidler er som musikk i mine ører. Stå på!

 17. Weinberg says:

  [quote post=”988″]Strengt tatt sikler vel Weinberg etter min jobb[/quote]

  Det kan du ta gift på. Men ikke gjør det. Jeg trenger nok erfaringen som læregutt. Satser på at du tar deg godt av meg, lar meg være settestatsråd et par ganger og slike ting. Som nærings- og handelsminister har jeg jo uansett ikke så mye annet å gjøre.

  Nå som valget er slutt kan vi vel leie inn programsekretariatet som rådgivere?

  Når det gjelder president er det ett, og bare ett, alternativ: Kåre Willoch.

 18. Håkon says:

  Finansdepartementet? Jeg fornyer umiddelbart dette til å bli Finans- og datingdepartementet. 😀 Det tenker jeg øker valgdeltagelsen betydelig ved neste korsvei.

 19. Rockette says:

  Du slette tid…
  Jeg antar at det blir en del rabalder fra Gretne Gubber over å instille en ateist til Kultur- og kirkedepartementet, så det er kanskje best jeg går i gang med å kaste av meg fjortistaktene. Alternativt raffinerer dem:-D

 20. Men hvor tar skaperen av dette mirakelet plass da? Hm er det du som står bak og trekker i trådene så de andre danser riktig dans? 🙂

  …eller skulle det kanskje være mulig, selv med kongehus, å etablere et president embete – litt sånn som på Island: Hevet over politikken:

  *President Iskwew…..

 21. Iskwew says:

  Weinberg, jeg tar ikke gift riktig enda :o)) Selvsagt kan du være sette-statsråd og det tror jeg er den erfaringen du trenger.

  Programsekretariatet er selvsagt interessante som rådgivere. Med mindre de har det for travelt, da.

  Håkon, det var en god fornying! Jeg er allerede i gang med trykking av brosjyrer. Det er jo mye materiale tilgjengelig allerede.

  Rockette, raffiner dem. Jo før du gjør det, jo fortere har vi et skille mellom Stat og Kirke. Kirken kommer sikkert til å melde seg ut av Staten frivillig 😀

  PS, du la merke til hvem som sitter på pengesekken? Nettopp :o) Alle må jo ha funding til sine gode formål. Det er derfor vi har beholdt Jens. Han har jo ikke så mye å si, egentlig.

  Forøvrig er vi enige med Weinberg når det gjelder President: Willoch, Willoch, Willoch.

 22. Hjorthen says:

  Jeg synes jeg fortjener et mer sexy departement enn kommunal og regionaldepartementet altså! Jesus!

 23. Iskwew says:

  Her er det snakk om egnethet, Hjorthen. Du er rett og slett best egnet. Dessuten er det myyye penger å fordele. Trenger vi si mer?

  (Hvilket kunne du tenkt deg om du fikk velge?)

 24. Avil says:

  Spesialrådgjevar for ALLE høyrest fantastisk ut.

  Og, psst: http://haustljos.wordpress.com/

 25. Goodwill says:

  Arbeids- og inkluderingsminister Goodwill tar naturligvis ballen umiddelbart, og klistrer opp følgende sett med leveregler på alle offentlige kontorer:

  1. Det skal jeg forsøke finne ut av
  2. Jeg skal prøve
  3. Vi kan bruke pengene annerledes
  4. Det er egentlig hans ansvar, men jeg skal snakke med ham om det
  5. Straks tilbake, ring om det haster
  6. Aha! En ny måte å gjøre ting på
  7. I x år har jeg syntes vi har gjort dette på en lite effektiv måte. Kanskje det kan forbedres
  8. Jeg har ikke tid akkurat nå, men i morgen har jeg tid
  9. Selv om dette ikke er ditt bord, har du sikker interessante ting å tilføre
  10. Kan hende er det mulig, ja!

  Dette er kopiert fra borgermester Kuzmin. Goodies kan gjerne brukes om igjen. I tillegg tilføyes følgende:

  Ingenting er umulig. Det umulige tar bare litt lenger tid.

  Så gleder han seg dessuten stort til samarbeidet med finansministeren, omsorgsministeren og spesialrådgiveren 😉

 26. Iskwew says:

  Jeg tror det blir veldig bra, ja, Avil. Helt nødvendig er det også.

  Det er rett innstilling, Goodwill! Og ja, noen ting kan godt gjentas. Før eller siden tar folk budskapet til seg :o)

 27. Avil says:

  Eg syns forresten me burde behalde Jonas også.

 28. Iskwew says:

  Hmmm. Kanskje Jonas skal bli president?

 29. Jeg støtter denne regjeringen! Virkelig!!

 30. Goodwill says:

  Jonas ville være en glitrende president 🙂

 31. Iskwew says:

  Dette blir nok en god regjering ja, Skorpionkvinnen :o)

  Jonas hadde vært en perfekt president, Goodwill. Han kunne fått bli i embetet ganske lenge om det var opp til meg.

 32. Håkon says:

  Kåre som president, Jonas som visepresident?

 33. Sauegjeteren says:

  Hill!

  Jeg er jo selvsagt beæret over å få tilbydt vervet og takker ja.

  Og siden jeg lever i faget, så vet jeg at det er litt tynt noen steder, og må nok snakke med finansansvarlig før neste statsbudsjett.

 34. Helge says:

  Molefonkne eller ikke – beklageligvis blir denne revolusjonen ikke gjennomført – fordi alle partiene nå er så opptatt med å krangle om posisjoner at virkeligheten ikke bryr dem – alt fortsetter som før…

 35. Iskwew says:

  Håkon, Kåre mener han begynner å bli litt for gammel til all representasjonen, og dermed bør Jonas overta.

  Finansansvarlig, Sauegjeteren, det er meg. Og jeg er streng på fordeling av penger til gode formål.

  De blir fort opptatte av kranglingen sin, ja, Helge. Og det er 4 år til neste gang vi har noe vi skulle ha sagt :o/

 36. Undre says:

  Aiaiai! *stolt*

  Kunnskap er enhver nasjons viktigste hjørnestein, så her er det bare å brette ermene opp og gå til verks.

  Og her blir det bedre studiefinansieringer også, ja. Og det skal bli pensjonspoeng av å studere.

 37. Sauegjeteren says:

  Jeg ser med en gang at mange vil ha mer statsstøtte til alt her.

  Heve skatter?

 38. Undre says:

  Kunnskapsminister Undre tror at folk er villig til å betale om servicen som gjenytes er førsteklasses.

  – Norge har fått verdens beste utdanningssystem sier du? Flott! Da ble skattepengene mine flott benyttet!

  Noe av grunnen til folks manglende vilje til å betale skatt er at man føler at man ikke får tilstrekkelig gjenytelse for pengene man må gi fra seg. Vi må sette mer fokus på hva vi faktisk får til og snu sutrekulturen. At folk skal sette pris på å betale skatt er en høyst idealistisk tankegang, jeg vet, men det handler også om belønning. Vi mennesker er suckers for belønning, ikke sant. Om vi bare får folk flest til å innse og sette pris på det gode de kan gjøre, at de blir stolte over å bidra, og få folk til å slutte å ha samme forvorpne holdninger overfor staten som bortskjemte fjortiser har overfor foreldrene sine, så kan vi endre på mye. Bare tenk på alt nasjonen Norge greide å få til i etterkrigsåra. Det handler om holdninger i samfunnet, og de kan vi påvirke.

  Kunnskapsdepartementet vil derfor tilbake til grunnleggende politikk her. Det handler om fordeling av goder og plikter og å oppdra folket.

 39. Undre says:

  (… får jeg det ikke til å høres enkelt ut? 😉 )

 40. Sauegjeteren says:

  Jeg signerer kunnskapsministeren, og legger til en ting til for egen regning: Om vi skal tilbake til grunnleggende politikk blir det mer fokus og satsing på trivselspolitikk og primærnæring. Primærnæring bør også, etter min mening, mer aktivt inn i utdanninga. Hva sier kunnskapsministeren til det?

 41. Goodwill says:

  Iskwew, Undre m.fl – jeg tror det er samlet flere idealister i denne regjeringen enn i alle etterkrigstidens virkelige regjeringer tilsammen! 😀

  Hmmm… “Jonas hadde vært en perfekt president, Goodwill. Han kunne fått bli i embetet ganske lenge om det var opp til meg…”

  Presidenten og finansministeren samarbeider temmelig tett, eller hva, Iskwew? Aner vi skjulte agendaer her?

  Nye kapitler i datekurset?

 42. Sauegjeteren says:

  Ikke bare er det mange idealister her, Goodwill, det er gjennomføringsvilje, analyseevner og bred kunnskap over hele spekteret.

 43. Iskwew says:

  Undre, du er definitivt rett kvinne på rett sted! Men ingen skatteøkninger *brummer med Finansministerstemme* Imidlertid inndras kontantstøtten, og der har du vel noen milliarder

  Sauegjeteren, ingen skatteøkninger! Skattene er høye nok, det handler om å bruke pengene mer effektivt.

  Goodwill, etter det jeg har forstått har Jonas allerede gått på etellerannet vellykket datekurs, så dermed er det vel ikke behov for det *snufser*

 44. Iskwew says:

  Og der klokket jeg inn kommentar nr. 15.000 gitt. Heia Hjørnet!

 45. Milton Marx says:

  Generelt må det rettes kritikk mot stillingsbeskrivelsen til fiskeriministeren, ettersom de skisserte oppgavene er handelministerens.

  Som fiskeriminister ville Milton Marx gjøre ca det samme for norske fiskerier som Hegnar, Fritjof Frank Gundersen eller Karsten O. Five formentlig ville gjort for norsk landbruk som landbruksminister:

  Nedprioritere distriktspolitikken, øke fokus på landets interesser og tilstrebe at miljøet får større betydning. For landbruket ville dette blant annet si å fjerne subsidiering et ulønnsomt kulturlandskap, når man for eksempel binder langt mer CO2 ved å la skogen gro.

  Miljøet på fiskerisiden ville bety solid innsats mot tjuvfiske, avskaffelse av alle ordninger som bidrar til at unødvendig mye fisk drepes, tilretteleggingen av fiskeriene tilpasses mer til miljøet enn til fiskernes interesser og distriktspolitikken. De reglene og begrensningene som gjelder i fisket må ikke være slik at det gir incentiver til å kaste uønsket fangst død over bord, mens man fortsetter å fiske. Markedet og havmiljøet skal være viktigere enn fiskernes interesser. Derfor skal minsteprisordninger som hovedregel avskaffes.

  Videre ville jeg sette i gang seriøse overveielser mht. kamtschatka krabbens fremtid. (Kan den utryddes? Bør den utryddes? Hvis ikke: Hvordan forholder vi oss til den?)

  Så får vi se hvordan hjørnet forholder seg når mistillitsforslagene begynner å regne.

 46. Iskwew says:

  Denne regjeringen ønsker at hele fiskerienes verdikjede fra fiske til forbruker, om så i Japan, skal være Fiskeriministerens ansvar. Dette da denne viktige eksportnæringen for Norge trenger en helhetlig styring.

  Så langt er ikke Finansdepartementet, i hvert fall, uenig med Fiskeriministerens betraktninger. Dog ønsker vi noen betraktninger om hvordan hele verdikjeden kan styres, når den styres under ett.

  Når det gjelder Kamtchatka-krabben bør den spises. Jeg er ikke sikker på om den kan utryddes. Men det er i hvert fall en lekkerbisken.

 47. Sexy Sadie says:

  Tror ingen av de der hadde gjort det så bra, egentlig.

 48. tonita says:

  Lovende regjering. Garantert gjenvalg om 4 år.

 49. Iskwew says:

  Ikke det, Sadie? Hmmm jeg tror det hadde blitt en brillefin regjering :o)

  Tonita, jeg vil tro det ja. Folket kommer til å bli strålende fornøyde.

 50. Milton Marx says:

  Markedstilgangen for norsk oppdrettsfisk kan vanskelig ordnes før fiskeriministeren i så tilfelle tilføres ekstra beføyelser – som omfatter andre økonomiske områder.

  Så lenge man internasjonalt forhandler med straff på ett område for å få gjennomslag for ens syn på et annet, er det nødvendig med et mer helhetlig syn – som etter dagens system handelsministeren tar seg av.

  For eksempel slåss EU og USA om næringsmidler versus stål – eller nå hva det var. Nøkkelen til norsk fiskeadgang ligger derfor kanskje i å dempe landbruksproteksjonismen.

  Det vi dog kan gjøre noe med, er tøffere tiltak innenlands for å sikre optimale forhold rundt i oppdrettsmærene. Da kan vi kanskje redusere forbruket av antibiotika for å kontrollere sykdom – og på den måten komme helserelaterte restriksjoner i forkjøpet.

  Videre kan vi kanskje se litt på hvordan vi skal komme anklagene om dumping til livs. For det første må vi innse at dersom næringer som mottar subsidier samtidig konkurrerer på pris, er det helt på sin plass å kalle det dumping (salg til under produksjonskostnadene). Derfor vil det være et mål å fjerne alle reelle og påståtte subsidier, slik at slike anklager kan motbevises. Ikke minst kunne det i så henseende være mulig å kreve mer detaljert informasjon om de økonomiske forholdene ved hvert enkelt bruk.

  Også her må man regne med en viss motstand fra næringen selv, ettersom den historisk ikke alltid har vært like ”rein”. Vi kan i alle fall ikke forsvare oss mot anklager om proteksjonisme hvis de stemmer.

 51. Iskwew says:

  Norsk landbruksproteksjonisme vs. laks og annen fisk er jo særdeles interessant. Det samme landet som har omtrent verdens høyeste tollbarrierer på landbruksvarer, blåser seg fryktelig opp hver gang noen sier at vi dumper laks, for eksempel. Vi vil ha frihandel der det passer oss, på fisk, men ikke der det passer andre, på landbruksprodukter. Det er ganske interessant.

  Nå skal det sies at Eu er på samme vis, da. De har jo store landbrukssubsidier og barrierer selv.

 52. hm.. undre sier:

  “Kunnskapsdepartementet vil derfor tilbake til grunnleggende politikk her. Det handler om fordeling av goder og plikter og å oppdra folket.”

  Jeg trodde grunnleggende politikk var å skape (eller mer presist – legge til rette for det). DERETTER kan man fordele.

Top