Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Seksuell trakassering rammer kvinner som bryter kjønnsstereotypier

i større grad enn kvinner som ikke gjør det.

I en undersøkelse gjort av Lillian Berdahl ved Universitetet i Toronto konkluderes det med at kvinner som bryter med kjønnsrolle-stereotypier og oppfattes til å oppføre seg maskulint, er mer utsatt for seksuell trakassering enn kvinner som «holder seg på sin plass». Berdahl mener dette viser at seksuell trakassering ikke handler om begjær, men om kjønnsdiskriminering.

En studie av 175 studenter gjorde bruk av «Bem sex Role Inventory», et formular som lister 10 trekk som anses som mer ønskelige for menn, 10 som anses som mer ønskelige for kvinner, og 10 kjønnsnøytrale karakteristika. Maskuline karakteristika inkluderte egenskaper som selvsikker, har lederegenskaper, sterk og dominerende. De kvinnelige inkluderer egenskaper som vennlig, mild, varm og kjærlig. Gode gamle stereotypier av kjønnene, altså.

Studentene indikerte i hvilken grad de selv hadde de ulike egenskapene. Deretter svarte de på spørsmål om hvorvidt de var blitt utsatt for seksuell trakassering. Det var en og en halv gang så sannsynlig at kvinner med høy score på maskuline egenskaper var blitt utsatt for seksuell trakassering1.

Kontrolltester viste at en kvinne med egenskaper som i stereotypisk oppfattes som maskuline, uansett om hun også har typisk feminine egenskaper, med større sannsynlighet ville oppleve seksuell trakassering.

En annen studie viste at kvinner som jobber på mannsdominerte arbeidsplasser i større grad hadde opplevd seksuell trakassering enn kvinner på kvinnedominerte arbeidsplasser.

Altså: Kvinner som bryter med kjønnsrolle-stereotypier, enten ved egenskaper de har eller ved at de jobber i mannsdominerte yrker, opplever seksuell trakassering i større grad enn andre kvinner. Dermed kommer vi fort til en hypotese om at slik trakassering ikke handler om begjær, men om makt og diskriminering. Kvinner som ikke holder seg på sin plass og som bryter med normer for hva som er maskulint og hva som er feminint, møter seksuell trakassering som reaksjon.

If sexual harassment is primarily targeted at women who violate gender roles, it is clear why it is a form of sex discrimination. Viewing sexual harassment as the insensitive or nefarious pursuit of sexual expression and gratification has generated much confusion and controversy about why and whether sexual harassment constitutes sex discrimination and has led to policies that focus on policing sexual behavior at work rather than acts that perpetuate sex inequality.

If sexual harassment is seen instead as a pervasive mechanism for punishing gender role violators and thereby a way to enforce different standards of behavior in women and men, then it serves as a basic means for creating different terms and conditions of employment on the basis of sex. Rather than ask whether a perpetrator is sexually motivated or whether the behavior is sexual in content to determine whether it is sexual harassment, this perspective suggests instead that we ask whether an individual of one sex would have been harassed for having the same characteristics and behaving in the same way as an individual of the other sex.

Seksuell trakassering er maktbruk og ikke sex. Den er der for å fortelle kvinner som «ter seg som menn» at de ikke passer inn og at bør være mer vennlige, milde, varme og kjærlige og mindre selvsikre, ha mindre lederegenskaper, være mindre sterke og dempe personligheten. Kvinner skal ikke dominere, de skal klappe henrykt og beundrende for de mannlige egenskapene – i en mann.

For en stund siden skrev VamPus en artikkel på ABCnyheter om trakassering av kvinnelige bloggere2. Kanskje noe av forklaringen ligger i at kvinner med sterke stemmer, meningers mot og evne til å uttrykke dem nettopp går så på tvers av stereotypiene at noen føler et behov for å gi dem en beskjed om å jekke seg ned og finne plassen sin innenfor kjønnsrollene.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:
 1. Det ble stilt kontrollspørsmål for å utelukke at kvinner med maskuline egenskaper var mer tilbøyelige til å oppleve bestemte opplevelser negativt enn kvinner med færre slike egenskaper. Det var de ikke. []
 2. Jeg skrev om artikkelen også []

Tagget med: , ,

26 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Helge sier:

  Konklusjonen om at seksuell trakassering handler om kjønnsdiskriminering høres intuitivt riktig ut. Det er selvsagt ingen trøst – men en får huske på at menn som er så feige og usikre at de tyr til slikt garantert må ha «issues». De er stakkarslige.

 2. Iskwew sier:

  Ja, det synes jeg også at det gjør. Og det er jo gjenkjennelig også, dessverre.

  Selvsagt har de issues og er stakkarslige.

  Det er viktig å få frem poenget om at dette er maktbruk og ikke begjær.

 3. Helge sier:

  Du har rett Iskwew, det er viktig å få frem at det er maktbruk. Årsaken til at jeg aldri har kunnet se det som annet enn maktbruk, er at jeg som mann ikke helt kan se for meg at sex har noe med trakassering å gjøre – det måtte ligge andre motiver bak.

  Men jeg tror kvinner i enkelte tilfeller også kan bli trakassert bare for å være kvinner. Det vil si uten at de «stikker seg ut». Enkelte menn har nok så liten trygghetsfølelse at de ser kvinner som en potensiell trussel og må «skape» underdanighet.

 4. Iskwew sier:

  Ja, kvinner med såkalt maskuline egenskaper er utsatt for trakassering i større grad enn andre, men det betyr jo ikke at ikke hvilken som helst kvinne kan utsettes for det.

  Noe av den samme sammenblandingen av sex og makt som forklaring ser man jo førøvrig når det gjelder voldtekt.

 5. Marina sier:

  «dette viser at seksuell trakassering ikke handler om begjær, men om kjønnsdiskriminering»
  Virkelig overraskende nyheter, dette!

  Jeg har faktisk også opplevd at når jeg gjorde ting som ikke passet med kjønnsstereotypiene, ble kvinner/jenter sinte på meg og oppførte seg fiendtlige, mens menn/gutter syntes det var kult.
  Det var sterkest mens jeg studerte, så kanskje guttene i dette tilfelle var litt ovenpå allerede og ikke behøvde å hevde seg, mens jentene så en kvinne som stakk seg ut som en trussel? Og at guttene syntes hva jeg gjorde var kult gjorde meg enda mer truende?

 6. Iskwew sier:

  Å ja, det har jeg opplevd også, Marina. Jeg vil tro det ble enda mer truende dersom menn oppfattet deg som kul.

  Nå omhandler jo denne undersøkelsen seksuell trakassering, og da er det vel gjerne menn i den andre enden, men at kvinner som trår utenfor «ringen» møter rimelig tøff justis fra andre kvinner, det er sikkert.

 7. Helge sier:

  Voldtekt kan nok være beslektet til seksuell-trakassering. I det hele tatt kan det se ut som om mytene omkring voldtekt kan være skapt for å ufarligjøre hele handlingen. I tillegg er det interessant at antallet voldtekter øker i samfunn som glorifiserer vold og samtidig objektiviserer kvinner. kilde.

  Glorifisering av vold kan nok trigge enkelte menns ønske om å utøve fysisk makt – objektiviseringen av kvinner gjør det nok lettere å gjøre det uten at samvittigheten stanser handlingen.

  I det hele tatt dreier det seg nok om et behov for selvhevdelse. På verst tenkbare – feige og «barnslige» måte.

  Om det går an å bruke slike begreper om alvorlige forbrytelser og krenkelser..

 8. Iskwew sier:

  Det handler om å kue. «Du er ikke som jeg synes du skal være, derfor skal jeg få deg på plass igjen».

  Det med objektivisering er interessant, for det viser seg at dersom man objektiviserer, evner man ikke å føle empati. Da blir terskelen lavere, ettersom man ikke ser offeret som et helt menneske.

 9. Oda sier:

  Denne studien baserte seg på selvrapportering. Det kan bety at kvinnenes innsikt i egen situasjon var like viktig som selve situasjonen. Isåfall er det mulig at kvinnene som brøt med stereotypiene ikke ble mer diskriminert enn andre kvinner, men oppfattet mer av det som skjedde, og som faktisk skjer med de fleste kvinner. Å være en som bryter med normen kan gjøre deg trent i å oppfatte og vurdere både normer og brudd på dem.

  At trakassering handler om maktbruk er det uansett ingen tvil om.

 10. Iskwew sier:

  Oda, det ble jo kontrollert for nettopp hvorvidt de tenderte til å oppfatte ting som mer negativt enn andre, se fotnote 1.

  «This study demonstrated that women who describe their personalities in relatively masculine terms are no more likely than others to negatively evaluate potentially sexually harassing events.»

 11. Helge sier:

  En problemstilling er jo at mange råd mot trakassering går på kvinnenes behov for å «passe seg», «ikke opptre utfordrende», osv.

  I virkeligheten er det jo viktig at kvinner oppfører seg med full rett akkurat slik det er naturlig for dem. Like viktig er det kanskje at menn uttrykker overfor andre menn at slik skal det være!

 12. Iskwew sier:

  [quote comment=»21703″]En problemstilling er jo at mange råd mot trakassering går på kvinnenes behov for å «passe seg», «ikke opptre utfordrende», osv.

  I virkeligheten er det jo viktig at kvinner oppfører seg med full rett akkurat slik det er naturlig for dem. Like viktig er det kanskje at menn uttrykker overfor andre menn at slik skal det være![/quote]

  Det var glimrende formulert, Helge. Jepp, det er like viktig!

 13. Marina sier:

  Jeg mener nå at vi kan kalle det seksuell trakassering hvis det er trakassering som er seksuell av natur, og når jenter begynner å komme med kommentarer om en annens kropp og seksualitet er det ikke så veldig forskjellig fra når menn gjør det samme.
  Beskjeden er uansett den samme: «Se til å forandre deg så du passer inn i mitt trange verdensbilde!»

  og det har jeg slett ingen planer om.

 14. Goodwill sier:

  Jeg tror dessverre også at dette stemmer, og at det er mer vanlig enn vi liker å tenke på. For meg er det et paradoks når jeg leser om maskuline og feminime karakteristika at lederegenskaper kobles så sterkt til de maskuline.

  Min erfaring er at tradisjonelt kvinnelige egenskaper er minst like viktige for en leder som de maskuline. Det gjelder enten lederen er kvinne eller mann, for vi er alle sammensatt av ulike typer egenskaper. Men i tråd med det du skriver om her tror jeg mange gode kvinnelige lederemner aldri får prøvd seg, fordi de dyttes unna av det maskuline flertallet. Det er også en form for trakassering, om enn ikke seksuell.

 15. Iskwew sier:

  Marina, jeg vet ikke helt hvordan det er definert, men det er jo selvsagt vondt å oppleve uansett hva det kalles.

  Goodwill, det tror jeg du har rett i at det er. Og at mange tradisjonelt kvinnelige egenskaper er viktige i ledelse, er jeg helt enig i.

  Å ikke få utnytte sitt potensial fordi man ikke passer inn i noens verdensbilde, er trakassering.

 16. HvaHunSa sier:

  Dette var veldig interessant lesning. Ikke minst fordi det taler en del fordommer midt imot. Som at dype utrigninger ikke er «hovedårsaken» til seksuell trakassering f.eks. Det denne undersøkelsen IKKE sier noe om, er hva som faktisk ER årsaken til seksuell trakassering, altså motivet. Den åpner riktignok for nye hypoteser, som at det er et bakenforliggende ønske om å «jekke ned» kvinner f.eks. Men merk at dette er hypoteser, og at et gjenstår å knytter årsaken til virkningen. Her er det nemlig svimlende lett å servere nye fordommer som kanskje ikke holder mål. Psykologien kan nemlig liste opp en hel rekke andre årsaker enn ønsket om å utslette maskuline kvaliteter hos kvinnen.

 17. HvaHunSa sier:

  Uffda, mange skriveleifer her.
  «Som at dype utrigninger ikke er “hovedårsaken” til seksuell trakassering f.eks.»

  Ta bor «ikke», så gir setningen mening. Håper jeg 🙂

 18. Iskwew sier:

  Berdahl påpeker nettopp at det er nødvendig med ytterligere forskning for å se nærmere på årsakene. Og det er det selvsagt.

  Uansett er jo bildet komplekst. Og prosessene sikkert i stor grad ubevisste.

  Blant annet sier Berdahl:

  «This research provides only indirect evidence of what motivates sexual harassment by studying who is targeted and inferring the motives from this. Future research should systematically study what motivates sexual harassment more directly. This has been done by some experimental researchers (e.g., Maass et al., 2003; Pryor, 1987) but is difficult to accomplish with field research. Future field studies could try to examine the motives of harassers by studying their characteristics and the antecedents to their behavior.

 19. HvaHunSa sier:

  Ja, heldigvis, jeg liker det når forskere selv påpeker svakehetene ved egne undersøkelser 🙂

  Og jeg håper det en dag forskes på trakasserere, særlig da motiv for trakasseringen. Men det er vel ikke flust med frivillige forskerobjekter 😉

 20. Iskwew sier:

  Ja, og hun gjennomgår både styrker og svakheter ganske grundig.

  Jeg håper også det forskes mer på dette – selv om forskning i seg selv selvsagt ikke løser problemet. Men det å få tilbakevist myter er ytterst verdifullt, synes jeg.

 21. Håkon sier:

  Akk, her er jeg helt enig med Goodwill:

  [quote comment=»21738″]For meg er det et paradoks når jeg leser om maskuline og feminime karakteristika at lederegenskaper kobles så sterkt til de maskuline.[/quote]

  Vel, det er kanskje ikke et paradoks, men misforstått er det uansett.

  Nå er en slik indersøkelse bare et lite skritt mot å besvare det jeg mener er et langt viktigere spørsmål: Hvem er det som driver seksuell trakassering. Å avdekke motivasjon er et skritt videre.

  [quote comment=»21746″]Dette var veldig interessant lesning. Ikke minst fordi det taler en del fordommer midt imot. Som at dype utrigninger ikke er «hovedårsaken» til seksuell trakassering f.eks.[/quote]

  Det er også et godt poeng, ja, selv om det at det ikke er hovedårsaken er liten trøst for dem som opplever slike ting som klesstil motiverer noen til seksuell trakassering.

 22. Iskwew sier:

  Enig med deg, Håkon, det er viktig å finne ut av hvem som driver med seksuell trakassering – og det får vi håpe noen forsøker å finne ut av.

 23. Tiqui sier:

  Å, det er deilig å få satt kategoriene og perspektivene på plass. Da blir det så mye enklere å behandle handlingene som det de er, nemlig maktbruk, ikke uttrykk for seksuell lyst eller evolusjonistiske reproduksjonsbehov. Både trakassering, diskriminering og voldsbruk dreier seg om makt og kontroll og har ingenting med lyst og seksuell drift å gjøre. Godt at du fikk frem denne studien slik at man kan tenke klarere om det, for da blir det også lettere å kunne gjøre noe med.

  Da er det enda viktigere at kvinner ikke lar seg «kue» til å falle inn i alle frihetsbegrensningene man mener de skal ta som forhåndsregler, for jo fortere samfunnets holdninger blir vant at til kvinner flest kan være frie uten at det skal være utfordrende eller provoserende, jo fortere blir det mindre akseptabelt å sanksjonere det gjennom trakassering.

 24. Iskwew sier:

  Jeg det syntes jeg også det var, Tiqui. Denne rapporten bidro godt til forståelse av de mekanismene som er i spill.

  Det er utrolig viktig å ha som utgangspunkt at dette ikke handler om begjær, men makt. Og du kan ikke bidra til å løse noe eller til å bedre noe uten å forstå hva det er. Jeg håper det kommer mer forskning på dette, for de ødelegger livskvaliteten og mulighetene for mange, mange.

 25. Elle sier:

  Hm- Tror ikke denne undersøkelsen sier at all seksuell trakassering kun handler om å vise makt overfor kvinner. Selv har jeg tenkt at jeg er over »den verste perioden» hvor jeg er mest utsatt for dette. Nettopp fordi jeg mener jeg som 25-30 år var adskillig mer attraktiv og at jeg nå har en »tryggere» karriereposisjon, som gjør at folk tenker seg om to ganger før de går på meg.

  Den ene sjefen på jobben min går mest på ungjentene, som er litt mer attraktive enn meg, men det som er dumt er at kun en av dem har sett grunn til å rapportere ham videre opp til ledelsen- Hun fikk i alle fall bytte sjef. Jeg håper flere kvinner blir flinkere til å si fra om dette, for ellers blir man aldri kvitt slike mannfolk.

 26. Iskwew sier:

  Nei, det den sier er at kvinner med maskuline egenskaper i større grad er utsatt for trakassering. Dermed er konklusjonen en tolkning av det faktum.

  Deltakerne i undersøkelsen var unge studenter. Og jeg tror det kanskje handler mer om ung enn om attraktiv, og at poenget ikke er at du nå er mindre attraktiv, men at du er vanskeligere å ramme. Fordi du har en annen respekt enn de som er unge og uerfarne.

Top