Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

17.mai 1940

17.05.07 in Litteratur

I dag står flaggstangen naken
blant Eidsvolls grønnende trær.
Men nettopp i denne timen
vet vi hva frihet er.
Der stiger en sang over landet,
seirende i sitt språk,
skjønt hvisket med lukkede leber
under de fremmedes åk.

Der fødtes i oss en visshet,
frihet og liv er ett,
så enkelt, så uundværlig
som menneskets åndedrett.
Vi følte da treldommen truet
at lungene gispet i nød
som i en sunken u-båt;
vi vil ikke dø slik død.

Værre enn brennende byer
er den krig som ingen kan se
som legger et giftig slimslør
på bjørker og jord og sne.
Med angiverangst og terror
besmittet de våre hjem,
Vi hadde andre drømmer
og vi kan ikke glemme dem.

Langsomt ble landet vårt eget,
med grøde av hav og jord,
og slitet skapte en ømhet
en svakhet for liv som gror.
Vi fulgte ikke med tiden,
vi bygde på fred, som i tross,
og de hvis dåd er ruiner
har grunn til å håne oss.

Nå slåss vi for rett til å puste
vi vet det må demre en dag
da nordmenn forenes i samme
befriede åndedrag.
Vi skiltes fra våre sydpå,
fra bleke utslitte menn.
Til dere er gitt et løfte;
at vi skal komme igjen.

Her skal vi minnes de døde
som ga sitt liv for vår fred,
soldaten i blod på sneen,
sjømannen som gikk ned.
Vi er så få her i landet;
hver falden er bror og ven.
Vi har de døde med oss
den dag vi kommer igjen.

Nordahl Grieg

Lest over radioen fra Nord-Norge
17. mai 1940.

Nordahl Grieg var blant de døde da Norge igjen var et fritt land. Han ble skutt ned på et bombetokt over Berlin i desember 1943.

Da vi var på Eidsvolls-bygningen i april snakket vi om dette diktet og om verdien av frihet.  En frihet vi tar for gitt.  Men min far husker okkupasjonen, og minner oss på at det ikke er noe vi skal ta for gitt.  Dermed ble det til at jeg slo opp diktet på web fra telefonen, og så leste jeg det høyt, der vi sto blant Eidsvolls grønnende trær.

Print Friendly, PDF & Email

14 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goodwill says:

  Vi må aldri glemme dette, Iskwew. Vi er for unge til å huske, vi som ikke opplevde krigen, den er enda fjernere for våre barn. Stemmene som overlevde blir færre og færre, desto større er behovet for påminnelse.

  Takk, kjære! Ha en fin 17. mai!

 2. Iskwew says:

  Nei, vi må ikke det. Pappa fortalte om hvordan småguttene smuglet mat (det lille de hadde å avse) til russerfangene. Han fortalte om bomber, og konstant uro og tildels redsel. Selv om han var bare 7 da krigen sluttet (omtrent som Tigerungen nå), så husker han mye og ikke minst mange detaljer.

  Og diktet til Nordahl Grieg er utrolig sterkt, og vakkert.

  Takk til deg også! Og god 17.mai :o)

 3. Et vakkert dikt, jeg har alltid vært glad i diktene til Nordahl Grieg!
  Håper dagen har vært fin for dere 🙂

 4. Iskwew says:

  Ja, det har vært en kjempefin dag :o)

 5. Marina says:

  Jeg har en kamerat som iblant minner meg på endel ting jeg ellers kunne glemme fra tid til annen. Han ble født i Vest-Sahara og var bare 4 år gammel da marokkanerne okkuperte hjemlandet hans. Faren og lillesøsteren hans ble drept før de kom seg unna, men kameraten og moren kom seg til Algerie hvor de bodde i flyktningeleirer i mange år før de gav opp på å kunne komme seg hjem og istedet flyttet til Frankrike. Der bor de enda, og de har lite håp om å noensinne kunne se hjemlandet igjen.
  Jeg har lest ett sted at over halvparten av befolkningen i Vest-Sahara bor i landflyktighet. Og det er jo ikke akkurat det eneste landet som er under okkupasjon.

 6. Iskwew says:

  Ja, jeg tror jeg har lest noe slikt jeg også, Marina. Vest-Sahara er vel noe av det verste som finnes når det gjelder konflikt og krig. Og det er jo en glemt konflikt, som mange av konfliktene i Afrika.

 7. Marina says:

  Nettopp. Og med USA på Marokkos side i krangelen er det lite håp om forandring der.
  Ettersom mye av Afrika har ressurser vestlige land gjerne vil ha tak i, skulle en jo tro vi ville ha motivasjon for å støtte fred og fremgang der, men sånn virker det visst ikke. Kanskje ressurser blir billigere der det er krig og konflikt?

 8. Iskwew says:

  Gir ikke hele verden f i Afrika da, egentlig? Og spesielt land som Vest-Sahara som ikke har så mange ønskede ressurser?

 9. Cookie says:

  Et vakkert dikt som springer fra en vakker og sann nationalist…. “De beste de kan ikke leve, de beste har nok med å dø”….

  Hva Nordahl Grieg var som ordsmed og Nasjonalist – og hva Nordahl Grieg er, er en hymne til de som sto for og de som faldt for dette digre lille landet vi kaller Norge. De som engang trodde på en Norsk fremtid – som ga sine liv for dette – og fandt i siste slutt at det de trodde på ble borte i en reaksjonær, falleferdig Norsk oppkomlingsklasse – hvor stort sett det meste ble tillatt!

  Det er et monument – i alle fall var det – utenfor Grotten som skulle etter gitt symbolisere Nordahl Grieg – det er mer hatsk en tilforlatelig.

  Og å feire 17nde Mai er å feire Napoleons feiltagelser, Danmarks feilaktige loyaliteter og å feire et lite land som konstruerte en ny Grunnlov i 1814 – 2 år etter Napoleon måtte gi opp alle håp! – skrevet av landsforviste Danske Godseiere. Historisk er dette den største skikanen mot Norge før og etter Unionsoppløsningen i tillegg til importen av Prins Carl, en Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg prins av huset Oldenburg – en ny import etter 100 år med tidligere Schleswig Holsteiners Jødisk tyrrani av Norge som pågikk i mer enn 200 år!

  Som lenge, langt borteboende Nordmann er det ikke uten grunn at jeg deltar utrolig skjelden ved Ambassdørens residens på denne gitte dagen – med mindre ambassadøren og hans fru er av den skjeldne kvaliteten av internasjonale Nordmenn – og de er særskildt få iblandt oss i disse sene dager………

  Skal jeg feste så trenger jeg ikke lenger en dag som symboliserer utnyttelse, tvang og den generelle Norske Naivitet!

  Cookie

 10. Lothiane says:

  Takk, Isk! Det er et vakkert og gripende dikt…. Får alltid tårer i øynene av disse diktene fra krigen, for eksempel “De brente våre gårder”. Sterkt.

  Til ungdommen hører også til blant mine favoritter.

 11. DRM says:

  Hm, jeg tror Cookie er skrudd sammen på en annen fabrikk enn meg gitt.

  Bruken av ordet nasjonalist med stor N minner meg på de tingene N.Grieg faktisk kjempet og døde for.

  “Jødisk tyrrani” er vel heller ikke ord som er lengst fremme når man tenker tanker rundt vår nasjonaldag.

 12. Iskwew says:

  Cookie, du har fått med deg at Nordahl Grieg var kommunist, at han slåss i Spania, at han rømte Norge da tyskerne kom for å slåss videre mot nazistene, og at han ble skutt ned over Berlin i et britisk bombefly? Han kjempet mot noe ganske annet enn det du beskriver.

  Forøvrig sto det i den norske Grunnlov av 1814 at Jøder ikke hadde adgang til riket, en paragraf Henrik Wergeland kjempet som en løve mot. Som han gikk i 17.mai tog mot. Som var en skremmende ting i grunnloven. Som forøvrig er inspirert av den amerikanske grunnloven og den franske revolusjonen.

  Som DRM sier, er du nok skrudd sammen på en annen fabrikk enn meg.

  Lothiane, dette diktet er virkelig av de store dikt en nordmann har skrevet. Vakkert er det.

  DRM, jeg tror vi står overfor historieløshet både på den ene og den andre måten her.

 13. Cookie says:

  Et par raske før jeg henger opp innleggshatten for denne bloggen…

  Hvis vi alle var skrudd sammen på den samme fabrikken så ville vi kanskje alle være en Think eller Trollbil (de eneste exponentene av Norsk Bilindustri jeg kjenner til) – derfor: “hurrah for forskjellen”.

  Bemerkninger såsom hvorvidt jeg skriver National eller Nasjonal – fandt eller fant med store eller små bokstaver hører vel helst hjemme i den skrotkassa merket flisespikkeri…..

  Å beskylde Nordahl Grieg for å være Kommunist er naivt til det nivået at man like gjerne kunne kalle Aldous Huxley og George Orwell Kommunister…. Sosial Humanister – javel! men å mene at disse intelektuelle gigantene var tiltrukket av vrøvlet til Marx grenser til det narraktige. Jeg har liten tro på at Grieg så noe mer enn det heller humoristiske i det Kommunistiske Manifesto som skrevet for Pariser salongene av Engels og Marx.

  Orwell og Grieg begge kjempet i Spania mot de fascistas – men det gjorde Ernest Hemingway også…… og noe mindre Kommunistisk en ham skal du lete med lys og lykte etter….en passant, de Fascistas vandt, og det har de gjort i Europa siden, e.g Danmark, Holland, FrP, UK og idag Frankrike hvis man går etter Oxford CD: “Et extremt høyrevendt autoritært regime”.

  Wergeland – kjempet Jødenes sak, med hans bakgrunn ikke spesielt underlig – antisemitismen lå tungt over Norge i 1814 – kanskje ikke helt uten grunn. Til gjengjeld satte Jødene et gedigent kunstverk på graven hans – og har ikke staten revet det ned så står det vel der ennu. Hva dette hadde å bestille med Prins Carl vet jeg virkelig ikke – men at mellom-Europeiske og Schleswig Holsteiner Jødiske familier eide og drev stort sett det som var av smeltehytter i Norge og Sverige og derfor den generelle malmtrafikken i over 200 år er et historisk fenomen.

  Prins Carl er historisk i et moderne Europa et fenomen uten sidestykke – hvorav en marginal del av en befolkning – gjennom blod og familie velger å importere et statsoverhode fra en tidligere koloniserende makt! Resten bør vel helst bli overlatt til fantasien……..

  Den originale Norske Grunnloven er et besynderlig dokument – forsvinnende lite egalitær som en passant forbyr Jødisk immigrasjon, så hvor sammenligningen til The US Constitution, Den Franske revolusjonen og Code Napoleon for den sakens skyld kommer inn har meg fullstendig gått hus forbi. At den innførte et forbud mot adel og titteler var kun å kaste blår i øynene på den gemene hop – det ble aldri noe før og etter i denne saken. Treschow, Jarlsberg, Lorentzen, Jahre, Mathiesen, Tiedeman og lausungene Løvenskiold eier fortsatt den dag i dag 2-3 av Norge – quo vadis Republique Norwege?? Det var i perioden av konsjesjonslovene frem til 1918 hvor det ikke lenger fantes det minste håp om en Norsk republikk – at det ble ryddet opp i noe av rotet, e.g. barn født utenfor ekteskap fikk samme rett som andre unger. Ugifte mødre ble ikke lenger hundset – men fikk stønad. Legd ble forbudt…. Eiendom kunne faktisk eies av den generelle invåner. Salg av intoxikerende produkter ble begrenset jfr Alkohol…. Industri arbeid ble regulert og syketrygd innført. Jøder kunne komme og gå som de ville…. Sist, men ikke minst – den samme loven gjaldt for alle…Men barnetrygden kom ikke til Norge før i 1940 – gjett med hvem….!

  Entusiasten Wergeland merket den nye frigjøringsdagen med barnetog for å direkete symbolisere en ny og ung dag dag i Norsk Historie, ganske genialt som mannen selv. At denne Nasjonaldagen merkes fortsatt per dato med Barnetog og seriøs fyll (forhåpentlig ikke av de samme tog-gående ungene) 190 år senere, viser vel helst til hvor lite nytenking og orginalitet det er tilgjengelig og hvor inadvent Norge egentlig har blitt……..

  På tampen – meget godt skreve re Støy.

  Cookie

 14. Iskwew says:

  Om han ikke var medlem i NKP så sympatiserte han med NKP, Cookie. Han var sosialist, og godt over på venstresiden.

  Jødekonspirasjoner hører ikke hjemme verken på 17.mai, i forhold til Nordahl Grieg eller i denne bloggen. Det er jo den ultimate konspirasjonsteori, og det er nettopp det den er – en konspirasjonsteori.

Top