Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Interessant nerde-problemstilling

21.03.07 in NerdeHjørnet

Som nevnt for akkurat et halvt år siden, er det på høst- og vårjevndøgn slik at man over hele verden har 12 timer dag og 12 timer natt, sånn omtrent.

2103.jpg

Men en kollega som vet mye om det meste, kom med noe verken jeg eller han har svar på. Det er også slik at det er større forskjell på flo og fjære ved fullmåne rundt vårjevndøgn, enn det er ved andre fullmåner.

Vet noen av de ærede lesere av Hjørne-bloggen hvorfor det er slik?

Print Friendly, PDF & Email

8 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Milton Marx says:

  Det er fordi det er spesielt mange tykke mennesker som bader akkurat denne dagen, og da stiger havet når de plumper uti, mens det faller når de forlater vannet.

 2. Iskwew says:

  Oh I see :o) Vårslepp altså. Det er jo en teori!

 3. Sauegjeteren says:

  Kan det ha med ekstreme tyngdekrefter når sola snur?

 4. Søt jente says:

  Jeg blir nesten besatt av å finne svar på sånne type spørsmål (hmmm….kanskje jeg er en nerd), og klarer ikke gi meg før jeg finner det ut.

  Takket være Internett og Google har jeg funnet en forklaring tror jeg:
  “…De halvdaglige tidevannssvingningene som er viktigst langs norskekysten, blir forsterket når både Månen og Sola står nær ekvatorplanet og har omtrent null deklinasjon. Det kan bare skje ved vår- og høstjevndøgn….”

  For de som er enda mer nerdete enn meg,så finnes hele artikkelen her:
  http://www.almanakken.uio.no/temaartikler/flo_fjaere_2007a.html

 5. Iskwew says:

  Ahhhh takk, Søt Jente! Det er slike nerdetendenser jeg setter pris på :o))

 6. Takk “Søt jente”, du sparte meg for litt googling. Jeg har også en trang til å få svar på sånne spørsmål når de først er stilt.

 7. Håkon says:

  Som “søt jente” (og helt klart nerd) allerede har funnet ut er forskjellen mellom flo og fjære er særlig stor både ved vårjevndøgn og høstjevndøgn. Dermed er Isjwews kollega litt upresis. Springflo er høyest ved høstjevndøgn og springfjæra er lavest ved vårjevndøgn. (Det var flo og fjære ved jevndøgn. Høyeste flo og laveste fjære grunnet sol og måne dukker opp i løpet av en periode på 18,6 år.) Les mer på nettsidene til tidevannsekspertisen.

 8. Iskwew says:

  Aha :o) Der kan du se hvor fint og interessant det er å ha blogg :o)

Top