Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Hvordan jukse med grafikk

05.01.07 in NerdeHjørnet

Jeg skulle grave litt mer i tallene fra Gapminder etter Tiquis kommentar i den forrige tråden, og kom over denne ganske grove feilfremstillingen. Dette er slik man kan bruke grafikk til å jukse, og jukse skikkelig når man nå først er i gang. Ser noen hva problemet er?

Jeg gremmes i hvert fall, og sier Hrmmmmmf.

Print Friendly, PDF & Email

4 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. E.R. II says:

  Hva er det her for noe rart da?
  Jeg ser at BNP-skalaen er logaritmisk. Det er jo en fin måte å komprimere en skala med store utslag. Men det forteller jo bare om gjennomsnittet av befolkningen, ikke den lokale fordelingen.

  Jeg leste for et par dager siden om Argentina tror det var i New York times (God grunn til å abonnere på Dagsavisen eller i hvert fall kjøpe den i helga) om at de pleide å ha relativt liten forskjell mellom de 10% i laveste og høyeste kategori. Mens nå var den etter Argentinas store krise blitt enorm, så du ser Villas Miserias (slum) liggende side om side med “gated communities” som de kaller countries.

  Var det det du var ute etter?

 2. Iskwew says:

  Det er jo nettopp ikke en fin måte å komprimere skalaen på, med mindre du ønsker å fremstille forskjellene som mindre enn de faktisk er. Slik skalabruk er fy fy. Det ser jo ikke ut som om det er så stor forskjell mellom f.eks. Norge og Brasil i denne fremstillingen, men det er det jo faktisk.

  Argentina har jo gått fra å være en velstandsnasjon av europeiske proporsjoner, til å bli et fattig land.

  Så ja, det var det jeg var ute etter. Det ble altså fort avslørt :o) Dermed får vi vel bli enige om en premie. Har du noe forslag?

 3. Iskwew says:

  For å illustrere stablet jeg tallene inn i excel og laget graf.  Og i anstendighetens navn skal det nevnes at man kan endre skala til lineær på Gapminder.  Men jukse med grafikk-problemet er like vel illustrativt nok.

  Gapminder:

  En jeg kjapt lagde, og som ikke er så pen men som illustrerer poenget:

 4. E.R. II says:

  Når du har nok er det utrolig lett å si at penger ikke er så viktig.

  Jeg skulle til å kommentere at forholdene omsatt i penger ikke nødvendigvis gir et helt riktig bilde. tenker tilbake til din beskrivelse av valuta. Noen land har valuta som nesten ingen vil ta i med tang og latex-hansker, men de fleste som er henvist til å bo i slike land bruker gjerne slike penger, eller de bytter gjerne en bunt gulrøtter mot en god fisk. Jeg vet ikke om slike faktorer er regnet inn, for det er jo klart at en daler kan rekke ganske langt i et land basert på jordbruk og de fleste lager sin egen mat. Men som sagt, det er mye lettere å se idyllen når du har råd til å spise halve brødet og kaste resten.

Top