Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Jeg betaler gjerne NRK-lisens!

02.01.07 i Diverse

Om det betyr at jeg får en reklamefri kvalitetskanal. Fri og bevare meg fra flere reklamekanaler. Jeg hater all reklamen som bryter opp programmene og styrer dem på veier jeg ikke liker. Det blir bare det lettbente, lettsolgte og lett bedervelige igjen til slutt.

Det gikk akkurat en debatt på NRK om NRK og lisensbetaling. Jeg har ikke vært med i svingene når det gjelder dette med dobbelt lisensbetaling for to måneder i 2007, det høres snålt ut, men mer har jeg ikke å si om den saken. Siden jeg ikke har fått med meg hva den dreier seg om.

Jeg betaler gjerne for en reklamefri kanal, som gir et godt tilbud, og det synes jeg NRK gjør. Om jeg ser på tv i det hele tatt, ser jeg på den kanalen. Tilbudet er rett og slett bedre enn hos de reklamefrie alternativene. Reklamekanaler har stort sett fokus på det som selger reklame, og det er ikke alltid det som interesserer meg mest, for å si det slik. Og med 1 år i reklame-tv hælvetet i Brasil bak meg, der alt avbrytes av reklame hvert kvarter så sier jeg et rungende nei takk til å gjøre noe annet enn å beholde en reklamefri allmenn-kringkaster.

Om den skal finansieres med lisens knyttet til tv-apparatet er en annen sak. Sannsynligvis hadde det vært bedre å finansiere NRK over skatteseddelen, om det er slik at vi ønsker en reklamefri allmenn-kringkaster. Både fordi det koster penger å kreve inn lisensen, kontrollere at folk har betalt om de har tv og så videre, fordi det er teit å kreve betaling om folk faktisk ønsker å se bare andre kanaler på tv’en sin, og fordi det jo ikke er noen form for sosial profil på lisensen; alle betaler det samme enten de er Kjell Inge Røkke eller Olga Minstepensjonist.

Og selvsagt kan størrelsen, virksomhetsområdet og den interne styringen av NRK diskuteres. Det er jo ikke noe som bør være meislet i stein til evig tid. Og det skal kreves at NRK leverer kvalitet, og ikke det samme som de andre; NRK skal være best, siden vi alle skal betale for den.

Men jeg stemmer for en kanal uten reklame 24/7/365(6). Jeg hater reklame jeg ikke kan bli kvitt, mest fordi jeg ikke liker profilen på programmene i de reklamefinansierte kanalene. Jeg ser ikke helt at TV2 hadde produsert Ibsen-serien som gikk i julen, eller lokalsendingene som jeg liker, Amigo som Tigerungen liker, Migrapolis eller de gode debattprogrammene. Fri og bevare meg vel for at de eneste debattprogrammene på tv hadde vært ala Holmgang. Det er en provokasjon mot ethvert intelligent menneske. Mer er det ikke å si om den saken.

Vi trenger en kulturinstitusjon som NRK i Norge. En institusjon som tar vare på språket ved å lage programmer på det, både for barn, unge, voksne og gamle. En kanal som lager kvalitetsprogrammer, og ikke bare kjøper inn amerikanske serier.

Jeg skal betale min lisens med glede, jeg!

Forøvrig er kontrollørene kjappe. Da jeg flyttet hjem fra Brasil og meldte adresse-endring tilbake til Norge, tok det ikke lange tiden før jeg hadde dem på døren :o) Men kontrolløren var både kjekk og blid han – og vi ble raskt enige om at han bare skulle sørge for at jeg fikk regningen.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

22 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

Sider som lenker til dette innlegget

 1. sonitus.org » Blog Archive » Jeg betaler gjerne NRK-lisens! | 03.01.07
 1. Iversen sier:

  Enig, men jeg irriterer meg over at man ikke kan ta betalt over skatteseddelen, altså.

 2. Iskwew sier:

  Ja, det er jeg enig i, Iversen – det hadde vært mye bedre. Og det er vel ikke umulig at det blir slik etter hvert.

 3. Milton Marx sier:

  Når det dreier seg om filmer, underholdning, opplysende programmer og barneprogrammer synes jeg at jeg har et veldig godt tilbud hod DirectTV i Panama. Noe er reklamefritt, annet ikke. Discovery Kids er vanvittig bra TV for barn inntil de fyller 5-6 år. Hele pakken med 60 kanaler eller noe slikt koster 56 dollar måneden. Det er det verdt. Det eneste jeg virkelig savner er FOX News. Bill O’Reilly er herlig!

  Lokalt TV er et reklamehelvete, hvor det på det nærmeste kommer pop-up reklamer midt inne i boksekamper etc. Nyhetssendingene er håpløse, for ettersom de for det meste inneholder previews for såpeopera, så tar det gjerne 3 timer å få nyhetene med seg. Selve stoffet varer vel 30-45 minutter.

  NRK over skatteseddelen ville vært bra, ikke minst fordi det ville gi bedre kontroll med overforbruk. NRK skal ikke nødvendigvis lage alt, men heller kjøpe inn billigere det som andre lager bedre uansett. Altså ville jeg ønske at NRK ble flinkere til å spørre seg selv: trenger vi egentlig å lage akkurat dette?

  Skulle man tenke litt alternativt, kunne man oppnå mange ting med skattefinansiering. Eksempelvis kunne man få politisk utnevning av journalister. Sånn som det er nå er det jo bare raddiser uansett! Det blir nemlig ikke godt TV av at 90% av journalistene mener det er maktpåliggende å forsvare sosialdemokratiet. La partiene velge hvilke folk de mener burde jobbe som journalister i NRK. Da ville vi trolig få en sammensetning som var mer i tråd med folket enn i dag!

  Ulempen med dagens system er jo ikke bare at NRK ofte har en knallrød vinkling på mangt og mye. Det handler jo like mye om de sakene som ikke tas opp. Klart at det betyr noe hvis det f.eks. utelukkende fokuseres på «fattigdommen i offentlig sektor», samtidig med at de økonomiske konsekvensene av en økning av offentlige utgifter ikke dekkes overhodet. Da ender jo folk opp med å tro på muligheter som ikke er reelle.

 4. Elle sier:

  Jeg har akkurat flyttet, og har enda ikke bestilt tilkoblingen til kanaler (må ha parabol en tid). Lurte faktisk på å droppe det for en periode- Leve et liv uten TVn (men med en og annen DVD i ny og ne), så kan jeg muligens kose meg mer med bøker, samtaler, fikse opp det noe uferdige huset osv.

 5. Cirkelin sier:

  Jeg er ikke for tvungen tv-lisens i det hele tatt. Nå ser jeg svært lite på tv og de gangene jeg dumper innom er det ikke NRK. Faktisk hadde jeg ikke merket om den forsvant engang.

  Derfor er jeg av den oppfatning at de som vil ha den kanalen kan betale og vi andre kunne slippe. Det føles urettferdig å betale for noe jeg ikke ser på, men alternativet er å kaste tv’n og det ville husets mindreårige (som heller aldri ser på nrk) protestere heftig mot.

  Reklamepauser er irriterende, men man blir vant til dem. Greie tissepauser. Således anbefales tv3 kun om man har blærekatarr 😉

 6. Iskwew sier:

  Milton, jeg savner virkelig ikke brasiliansk reklame-tv. Å bli avbrutt hvert 10. minutt, omtrent, av reklame gjør at du rett og slett heller kan la være å se på. Ellers er jeg enig i at finansiering over skatteseddelen er bedre, spesielt fordi det sparer kostnader til inndrivelse og administrasjon av lisens.

  Jeg synes ikke NRK er spesielt politisk skjev, og uansett om det er FrP-politikk du vil ha, er jo Holmgang stedet. NRK er i det store og hele seriøst og ganske så balansert, synes jeg.

  Elle, jeg tror det lar seg gjøre å klare seg uten tv, uten at jeg noen gang har prøvd. Mest har jeg den på i bakgrunnen uansett, og der kan det jo heller være musikk og radio.

  Cirkelin, jeg ser mye på nyheter, debatter og dokumentar. Det finner jeg ikke bedre på andre kanaler, så jeg er for en reklamefri allmenn-kringkaster. Men det er bedre om den er finansiert over skatteseddelen enn over lisens.

  Jeg ble ikke vant til reklamepauser da jeg bodde i brasil. Det var et hælvete.

 7. Elle sier:

  Jeg har vært alt for avhengig av TV før, og derfor kan det være greit med en pause nå. Kommer jeg hjem til tomt hus, så er det å sette på TVn noe av det første jeg gjør. Så »sapper» jeg frem og tilbake, og timene er plutselig gått uten at jeg har fått med meg noe interessant. Sånt blir en lett litt missfornøyd av. Kanskje jeg heller kunne bruke tiden til å skrive litt, slik som du på en flott måte gjør her?

 8. Iskwew sier:

  Å skrive er morsomt, kreativt og utviklende, så det anbefaler jeg på det varmeste. Da jeg begynte i februar i fjor var jeg helt sikkert på at det ikke ville være mulig å skrive hver dag, men det er det. Så kast deg ut i skrivingen, Elle :o)

  Jeg har samme forholdet til TV’en, den står stort sett på, uten at jeg egentlig følger med.

 9. Iversen sier:

  Dette med å ikke ville betale tv-listens fordi man ikke ser tv syns jeg blir litt som at min tante som ikke har vært ute av huset de siste tyve årene skulle fått fradrag på skatten siden hun ikke har brukt norske veier, altså. «Men jeg bruker det jo ikke» kan vi alle si om et eller annet, liksom.

  Elle: Hvorvidt du har tilkobling til kabel/parabol eller ei er totalt irrelevant ift NRK-avgiften sålenge du eier en TV med fungerende mottaker. Men du hadde kanskje tenkt å se DVD på dataskjermen? 🙂

  Cirkelin: Vel, nå som digital-TV blir normen kunne man faktisk innført scramblet NRK, det har vi snakket ganske mye om der jeg jobber (vi driver med conditional access). NRK er jo for eksempel scramblet i utlandet. Problemet blir jo å tvinge alle til å skaffe seg skikkelig titte-utstyr, og det faktum at NRK kaller seg statskanal. Personlig syns jeg egentlig alle kan betale for NRK over skatten, som sagt.

  Også må jo NRK fjerne all denne snikreklamen, altså.

 10. Goodwill sier:

  Hvis NRK skulle finansieres via skatte seddelen måtte også de som faktisk ikke har tv være med på å betale, og det synes jeg er mer på kanten enn at noen «som aldri ser på NRK» (vet ikke helt om jeg tror på den, da…) måtte betale for det. Noe helt annet er at NRK-lisensen er en av få avgifter som faktisk er øremerket – ment for drift av NRK. Ved innkreving over skatteseddelen ville finansdepartementet fått kloa i pengene, og de liker ikke øremerking.

  Det er uansett NRK de aller fleste samler seg om når det skjer store ting ute i verden eller her hjemme, jeg synes de er gode. Men de trengte konkurransen fra Tv2, de skjerpet seg merkbart at de kom på banen – men da så man også hvor bra de kunne være.

 11. Tiqui sier:

  Elle: Det går helt fint å leve uten TV-titting. Jeg ser nesten aldri på TV. Jeg pakket den inn i et skap og satte den bort da jeg dro til Bolivia og har ikke savnet den. Jeg får så utrolig mye mer ut av dagen uten TV. Jeg bruker riktignok litt for mye tid på nettet (Iskwew skriver jo alltid noe interessant jeg må få med meg 😉 *smisk*), men skulle jeg i tillegg brukt tid på TV’n, så er det jammen mye jeg ikke hadde rukket. Man klarer fint å følge med i verden likevel og er det noe av spesiell interesse, så tar min far det opp på video til meg 😉

  Så for meg spiller det ingen trille om det er reklame eller ei – den når ikke meg uansett!

 12. Iskwew sier:

  Goodwill, det med lisens i forhold til hvem som ser eller ikke ser, er som Iversen sier som om jeg skulle nekte å betale for veier fordi jeg ikke kjører bil, eller teater fordi jeg ikke går i teater. Eller som at man skulle nekte å betale for skoler fordi man ikke har barn. Og det er jo Stortinget som vedtar størrelsen på lisensen, og de vil jo fortsatt vedta størrelsen på bevilgningen til NRK.

  Tiqui, jeg ser heller ikke veldig mye på tv lenger, men får med meg nyheter, debatter og dokumentarer. Ofte har jeg det imidlertid helt stille i huset, for livet er ellers så fullt av støy at det er deilig med stillhet.

  Og takker og neier for smiskingen :o)))

 13. E.R. II sier:

  For å vite hvordan noe er må man vite hvordan der er å ikke ha det.

  Er det noen som husker en litt langvarig streik i Norsk Rikskringkasting? Den gangen tror jeg at jeg var student eller jeg husker ikke sikkert. Jeg savnet ikke fjernsynet mye men radio forstod jeg at det ikke går an å leve uten.

  Jeg kan alltid surfe meg til en kommersiell kanal på radiobåndet, men blir kvalm av reklamen, og graviterer alltid til den reklamefrie kringkastingen uansett. Med ett hederlig unntak. Biltur opp trange Hallingdalen. Der er jeg heldig hvis jeg får noe inn på radaren i det hele tatt, og det må være radio på biltur. P1, P2, P3 – de har alle sine positive og negative sider.

  Som student betalte jeg ikke lisens. Hadde jeg fjernsyn? Hm, kanskje det. Etter en stunds streik tenkte jeg å møte personlig på lisenskontoret og punge ut. Men det var før Internet, da. Uansett tror jeg ikke at jeg vil bytte raidoen mot nettet. I går hørte jeg en utrolig fascinerende historie om Sarah Vowell og søsteren som reiste «Trail of Tears», veien som indianerne måtte vandre da de ble forvist av kolonimaktene fra de sydøstlige statene Georgia, Alabama, Kentucky og Tennessee.

  Jeg har også vært eksponert for amerikanske media. Amerikansk «networked» television er slitsomme greier. Litt som å ha atten ganger TVNorge (Det du snakker om i morgen) å velge mellom. Og nyhetene er en katastrofe. Først en teaser, så litt brann og drap og voldtekt, så litt mer teaser, og litt gladnyhet før litt reklame og litt annet tull og så kommer været. Du må nesten ha hjerneskade for å tro at det er nyheter. Men det betyr ikke at USA har bare dårlige media. De har jo CNN for deg som vil ha verden inn i ryggmargen, og ikke minst ble jeg glad i National Public Radio. Omtrent som alle gode krefter i landet gikk sammen for å lage god kringkastning i et nettverk av små stasjoner som deler på kostnadene. Og to ganger om året er det tiggergang for å få lytterne til å betale. De produserer også fjernsyn, men det er litt tørt, men masse bra for barn. Minste datteren min lærte seg mye engelsk fra NPR Kids (Sesame Street!). Fullt på høyde med det beste i utlandet. Så amerikanernes løsning på manglende lisensdollar er kronerulling. Jeg syns det er utrolig bra, og har faktisk tenkt mange ganger på å sende dem noen kroner selv om jeg ikke bor i landet.

  Det fine med Internet er at det går an å høre radio gjennom den ledningen også. Dagens tips er altså å lytte til Trail of Tears, en slags radiomontasje om en reise gjennom historien. Dette var indianernes Holocaust.
  http://www.thisamericanlife.org/pages/descriptions/98/107.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sarah_Vowell

  The Cherokee Trail of Tears resulted from the enforcement of the Treaty of New Echota, an agreement signed under the provisions of the Indian Removal Act of 1830, which exchanged Native American land in the east for lands west of the Mississippi River.

  Advarsel: De som lager «This American Life» er utrolig dyktige folk. Hvis du begynner å lytte kan det være vanskelig å holde opp. De lager et program i uka, men alle tidligere programmer kan du lytte på med free streaming eller podcast.

 14. Milton Marx sier:

  Iskwew: jeg kan ikke la være. Tilgi meg. Når du sier at «Jeg synes ikke NRK er spesielt politisk skjev» så minner du meg altså om Åge Aleksandersen: «Æ syns no itj at’n Bob Dyllan e så poppulær, æ, sjø!»

  Jeg er ikke helt på linje med argumentet om at dersom du ikke liker NRK, har du jo TV2 (Holmgang). Jeg synes derimot at det er slik at NRK som statskanal må være noe som oppleves som en kanal for alle. En kanal som sparker i alle retninger, og som ikke systematisk ignorerer enkelte problemstillinger. Hvordan kan det f.eks. være at det etterfølgende er mulig å lage dokumentarer om Muhammed-tegningene som avslører norske myndigheter som gjennomført ynkelige. Dokumentaren kom underlig nok på TV2. Det som skjedde i denne saken, var tydeligvis at NRK tok diktat fra regjeringen, som viste seg å mangle enhver antydning til ryggrad. Er dette hva vi vil ha? Servilt AP-TV?

  Dersom NRK ikke vil bli en kanal som kan sparke i alle retnigner, må det da være greit å si at de får klare finansieringen selv – uten noen spesialbehandling. På et eller annet tidspunkt ender denslags opp med nyhetssendinger som er av en slik art at folk gidder å se på.

  Greier de derimot å rydde opp, slik at hele det politiske spekteret kan anerkjenne at det bedrives god journalistikk, om enn man ikke alltid er enig, så tror jeg finansiering over skatteseddelen er riktig.

 15. Iskwew sier:

  E.R. II, jeg kunne like gjerne hatt på radioen jeg også, for jeg SER ikke på tv’en noe særlig. Reklameradio synes jeg forøvrig er verre enn tv-reklame. Den er mer stressende, masende og enerverende.

  Det amerikanske fjernsynet du snakker om ligner på det jeg hadde i Brasil *grøss*

  Jeg har lest «Trail of tears», så den radiokanalen skal jeg surfe innom, det er helt sikkert. Jeg har vært opptatt av nordamerikanske indianere siden jeg var liten, så det er egentlig ikke rart at jeg har valgt meg et indianernavn. Takk for tips!

  Milton, nå ble jeg suuuur altså! :o) Selvsagt er det ikke alt som er bra på NRK, men jeg synes i hovedsak de tar opp det meste, selv om de kanskje er litt for politisk korrekte i noen sammenhenger. Den med Muhammed-tegningene burde de ha sendt, det er jeg enig i.

  Når du skal være en statskanal så må du kanskje være litt politisk korrekt. Men heller det enn Fox som du nevnte, de er jo bare «Bush er kul og USA er konger» i alle sammenhenger.

 16. E.R. II sier:

  Hva er det som mangler for å gjøre dekningen balansert i statskanalen, da? Jeg må medgi at det nok er litt tette bånd mellom krinken og statsforvaltningen.
  Det som mangler må vel være litt skikkelig Fremskrittspolitikk, kanskje? Jeg syns han dusten med krøllene i «debattprogrammet» klokka ni får det bra til, jeg. Enten gjør han som Skavland og later som han er dum, eller så er han skikkelig dum. Jeg heller mot det siste. Han spiller i hvert fall djevelens advokat og kommer med alle tenkelige innvendinger mot fornuftige folk som prøver å uttale seg. Hans journalistikk består i å å gi sin stemme til folkets SMS-argumenter. Sånt blir man klok av. 🙂 Vet ikke hva han heter en gang. Vil ikke vite det heller.

  Jeg kom forresten til å huske på et interessant program i NRK. P3: «Et Norge i krig» hadde ikke lave lyttertall, det ble tatt av eteren fordi det var mange som ikke likte det. Jeg syns også det var litt drøy kost, men jeg syns det hadde en misjon. Det er ikke bare pyntelig og pent som skal vises fram. I balansens navn skal også samfunnets mindre positive sider presenteres.

  Men alvorlig Milton. Hva er det som mangler?

 17. Milton Marx sier:

  Først og fremst er det ikke alltid et spørsmål om journalistens orientering, dersom arbeidet han gjør bare er godt.

  Når politikk skal gjennomføres, handler det mye om å sette dagsordenen. Den som definerer hva diskusjonstemaene skal være, har allerede halvveis vunnet. Dersom det finnes virtige politiske temaer som NRK ikke vil røre i med ildtang, blir den skadelidende som har et slikt som en av sine saker.

  Innvandringsstatistikk, kriminalitetsstatistikk for immigranter etc. er f.eks. et emne som det har vært veldig vanskelig å få dekning for. Selv ikke rent tallmateriale har det vært mulig å få frem. Det har vært problemstillinger som skulle ties i hjel. Forbruk i offentlig sektor. Resultater i AETAT. Kort og godt all journalistikk som for alvor setter spørsmålstegn med hvordan det norske samfunnet er skrudd sammen.

  Mitt standpunkt her er at tingene skal på bordet – enkelt og greit.

  Konsekvensen av at blant annet NRK er så lite kritisk til det samfunnet som sosialdemokratene har bygd opp, er jo at nordmenn flest mener å ha fasit på hvordan verden skal organiseres. Konsekvensen er jo at den jevne nordmann vandrer ut i verden som en vanvittig naiv skapning inntil han har fått seg tilstrekkelig mange på kjeften til å åpne øynene. Det er mulig å se verden fra flere sider – men det anses jo som kjetteri i norske medier.

  Ta for deg dette stedets vertinne, som snakker om at Fox News, som at «de er jo bare “Bush er kul og USA er konger” i alle sammenhenger». Hvordan er norsk presse? Hvordan er norske medier? I Norge er det jo for tiden opplest og vedtatt at Bush er dum – i enhver henseende. I USA har man både kanaler som forsvarer og angriper Bush. Den allsidigheten har vi altså ikke i Norge. Her har vi bare NRK – Fair and balanced (mottoet til Fox).

  At andre medier ønsker å drive opinoionen lengst mulig til venstre er så sin sak. Klassekampens profil er i en slik sammenheng helt grei. Det stilles imidlertid andre krav til en statskanal. Vi er kort og godt ikke tjent med et NRK som ser det som sin oppgave å fortelle at 45% av «aksjonærene» er noen dustehuer.

 18. Iskwew sier:

  Milton, jeg er ikke enig i at det er vanskelig å få dekning for det, dette debatteres da stadig vekk, også på NRK. Men det er mulig du ønsker å se det mer enn jeg gjør, og dermed er du ikke fornøyd med det som er. Jeg synes det er et hav av andre temaer som er interessante. Og kan ikke fordra Holmgang som har de tabloide vinklingene på alt, uansett. Der kan du komme med en hvilken som helst dustete statistikk og få det debattert.

  Jeg har fått min dose med amerikansk nyhetsdekning, det være seg Fox eller CNN eller CNBC eller andre, det var de nyhetssendingene jeg hadde i Brasil. Og kom ikke og si at den er synderlig mer balansert, Milton. Det er den ikke.

  Alle land og folk er rimelig navlebeskuende. Amerikanere flest vet da knapt nok at det finnes en verden utenfor landets grenser.

 19. Elle sier:

  Iversen: Jeg får ikke inn TV signaler (uten at jeg er teknisk bok til å forstå så mye av årsaken til det- jeg overlater til samboer å bestille det som trengs), og i og med at jeg da kun bruker TVn til DVD-filmer og musikk, skal jeg da betale avgift?

  Er ikke så fryktelig opptatt av avgiftsspørsmålet- Kommer nok til å betale avgiften som normalt når den dumper inn, for det er jo bare noen måneder jeg har tenkt meg uten TV.

 20. Elle sier:

  Rapport: Utrolig deilig uten TV. Jeg koser meg mer hjemme uten den muligheten- Leser, ordner i hjemmet (har akkurat flyttet), tar lange bad, hører på musikk, prater med samboeren min- funderer på å begynne å skrive litt om ting og tang osv, osv.

 21. Iskwew sier:

  Det høres bra ut, Elle! Få deg en blogg og begynn å skrive :o)

  Jeg tror jeg hadde savnet nyheter, debatter, gullrekka og House, men ellers er det vel ikke så mye.

Top