Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill

15.12.06 i Mennesker

eller skjellsettende, revolusjonerende forskning som det også kan kalles.

I følge dagens papirutgave av VG har bristiske forskere funnet ut at sjenerøse og snille mennesker ofte blir mest populære. Jeg noterte meg at det sto at de ofte blir det, uten at det er gjengitt hvor ofte. Men i hvert fall over 50% får vi tro. Kanskje det er 51% av de skikkelig populære menneskene som er snille, mens 49% er slemme, det er ikke godt å så, men sannsynligvis er det et eller annet sted mellom 51% og 100%, siden det sto «ofte».

Dette hadde noen eminitent forskere, som vel enten er finansiert av statlige midler eller av reklamebransjen. Offentlig forskning er ikke alltid orienter mot å finne en kur for kreft, HIV eller for eksempel ME, eller generell grunnforskning; det sitter masse eksellente forskere rundt forbi og forsker på maurbestøvning av sjeldne blomster på Kanariøyene, sammenhengen mellom blå øyenfarge og flatfyll, rulle-r og skarre-r, samt genpoolen i avsidesliggende sidearmer til Setesdal og så videre.

Og etter å ha sett en dokumentar på fjernsynet om forskning initiert av reklamebransjen, for å finne ut hvordan de kan gjøre babyer til lojale kunder allerede før de kan holde hodet selv, tror jeg gjerne at de kan se det som formålstjenlig å finne ut hva som gjør folk populære.

Men i hvert fall, det de har funnet ut, ved å sette sammen grupper av mennesker som ikke kjenner hverandre fra før, og gi dem muligheten til å gi til fellesskapet, er at de gjerne ga mest når de visste at donasjonene ble offentliggjort. De som ga mest, fikk høyest status. Ergo: det lønner seg å være snill og grei.

Eller vent. Er det det det betyr? Nope. Det betyr at det lønner seg å tilsynelatende være snill og sjenerøs, i offentligheten. Egentlig er det ikke ekte snillhet som lønner seg, det er å være snill på utsiden, når andre ser på. Ellers kan du godt være en skikkelig gjerrigkark, en skikkelig Scrooge, det som betyr noe er at du later som du er snill når andre ser på. De ga mindre når de andre ikke fikk vite det, ikke sant? Så her snakker vi slett ikke om altruister, men om kalkulerende mennesker som vil bli populære. Noe som forøvrig gjør meg overbevist om at f.eks. Baksaas i Telenor enten er fryktelig slem, eller veldig snill, men i det skjulte. For du verden, snill og generøs med andre enn seg selv har han ikke være i det offentlige rom, og populær er han ikke, det er sikkert.

Stefan Einhorn, som har skrevet boken «Kunsten å være snill» (notert til juleønskelisten) uttaler at «det er en ubredt oppfatning at hensynsløse og egoistiske mennesker er de som lykkes i arbeidslivet. Men å være villig til å gjøre hva som helst for å komme seg oppover, det betyr ikke at man lykkes.»

Der fikk du den Baksaas. Du må gjerne le hele veien til banken, det betyr ikke at du lykkes. Populær blir du ikke, for tenk! – selv om jeg kanskje tror det har gått opp for ham allerede.

I følge VG er Integrerings- og mangfoldsdirektoratet Norges snilleste offentlige etat, i tilfelle du lurte på hvilken etat det var. Der møtes ikke besøkende med bryske sikkerhetsvakter som spør om legitimasjon. Snarere så er respesjonen byttet ut med en kaffebar (fancy står det at den er, til og med), der gjestene kan få en deilig kopp med varm drikke før de går videre inn. Makan! At ikke Mullah Krekar har villet integrere seg, det er jo nå mer av en gåte en det noen gang har vært. Kaffebar i stedet for respesjon! Direktør Osmund Kaldheim i IMDI sier at det hadde vært hyggelig om andre etater ville være meg på en vennligsinnet konkurranse i det å være snill. Ja, sier jeg, JA!

Skattedirektoratet, for eksempel, bør bli snillere og sørge for at alle får igjen på skatten i 2007, uansett.

NVE bør sørge for akkurat passe vannføring i elvene og ikke noe flom.

Veidirektoratet sørger for null hull i norske veier, varmekabler i hele riksveinettet, samt at all nedbør kommer ned ferdig måket og strøtt, i samarbeide med NVE.

Helsedirektoratet vil smilende sørge for at alle syke kureres og ingen må stå i kø, og så videre.

Når vi kommer for å motta sjekkene våre, kan vi benytte ventetiden i de nye kaffebarene som vil sprette opp som paddehatter siden det nå skal være konkurranse i snillhet.

Forøvrig opplyses det at Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet ikke har noen sanksjonsmyndighet, og dermed ikke kan pålegge noen noe, men det er bare en liten detalj. De frivillige løsningene er ikke basert på snillisme, sier Kaldheim. De bruker det å være snill som en strategi, de er ikke dumsnille og naive, og synes at snillhets-strategien så langt har fungert godt. Hørte du det Krekar? Du må slutte å snakke så mye med Brynjar Meling. Det er han som har lagt strategien om null integreringstoleranse. Ta deg en tur ned til IMDI og hygg deg med en kopp kaffe.

Rosinen i pølsa i denne eminente og opplysende avisartikkelen er en ørliten undersøkelse du kan ta selv, for å avgjøre om du er snill eller slem. Fasit vil utleveres etterhvert, det er vanskelig å se med blotte øyet hva som er riktig svar. Men svar først, og svar ærlig. I kommentarfeltet er du nemlig i det offentlige rom, så om du vil bli populær, bør du skjerpe deg over godnatt-melken eller morgenkaffen, alt ettersom når det er du leser. Svarer du feil, så liker jeg deg ikke lenger, og kommer til å sperre IP’en din!

Det spiller ingen rolle hva du tenker inni deg, bare du ikke sier det høyt. Muligens blir det vanskelig å holde orden på sakene om det er lite konsistens mellom «Inni deg» og «Ut av deg i offentligheten» men slikt må man bare lære seg å håndtere. Livet er ingen søndagsskole. Såpass psykologisk sjonglering forventes du faktisk å klare.

Så her er VG’s innsiktsfulle undersøkelse, som sikkert vil få forskere både her og der til å hoppe av fryd. Husk, det er lov med jugekors, så lenge det ikke synes.

(I parantes bemerket må jeg si at jeg tror journalist Vegard Kristiansen Kvaale i VG enten kødda og lo så han skreik mens han forfattet artikkelen, eller så bør han ha et godt case for å få igjen skolepengene sine.)

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

29 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. —> erik ® sier:

  Journalisten fikk nok sin eksamen på humanitært grunnlag, fra en snill og generøs skole. De har slik bakgrunn, de som jobber i VG, Dagbladets kjendis.no og Se og Hør, vet du.

  Og alle de populære og kjekke er glade for det – hans mor, Britney Spears og Paris Hilton og hva de nå heter. VG-leserne er spesielt glade, for de slipper disse overlegne duksene, som alltid skal pirke og kritisere – og skriver så vanskelig.

  Du og Mihoe er jaggu ikke skuggeredde, når dere tar opp kampen. Medieverden er delt i segmenter, kjære vene, Se og Hør blir Se og Hør også i morgen, VG og Dagbladets kjendis.no og Top 20-tekster blir seg selv også i overmorgen. Slik er det bare.

  Duksene, som ikke bryr seg om dette segmentet, skriver blågg, eller hva det nå heter, og leser jåleaviser. Og de som det angår, som du og Mihoe refser, de leser ikke blågg -.

 2. Iskwew sier:

  Ja, jeg vet det, ingen av dem leser blogg :o)

  Jeg ble rent ut fnisete av den artikkelen, altså. Jeg ser for meg denne snillhets-konkurransen i offentlige etater. Det kommer til å bli noe, det.

 3. —> erik ® sier:

  Hadde jeg hatt anlegg for det, ville jeg også ha fnist av av alt jeg ser på de TV-kanalene jeg ikke ser, avisene og nettsidene jeg ikke leser, poplåtene jeg ikke hører. Om du forstår. 🙂 Men jeg gløttet inn på norsk frokost-TV her om dagen, og ble atter minnet om at vi er et bittelite land. Vi har ikke så mye å bry oss om, lese og diskutere. De satt og brettet ut Dagbladet og VG for oss, og snakket uten ironi om det.

  Du som er ordentlig økonom burde forresten kikke på artikkelen Vampus har lagt ut om kritikk av mikrokreditt.

  Ellers har jeg fått nesten like flott AJAX-plugin som du har, for å forhåndsvise kommentarer. Hah!

 4. Goodwill sier:

  Dette skulle Torbjørn Egner visst da han skrev Kardemommeloven, at vi kom til å ikke plage andre, bare være snill og grei, og forøvrig gjøre som vi vil – alt med jugekors! Da hadde han blitt sint, den gode Torbjørn!

  Jeg er dundrende uenig med deg – i én eneste ting! Jeg synes IKKE at vegdirektoratet og NVE skal sørge for at all nedbør kommer i ferdig måket form! Hrrrmmmmpff!! Jeg synes virkelig at mesteparten av vinternedbøren bør komme i fast og tørr form! Det blir man jo verken våt eller kald av. Vinterregn derimot – brrrrr!!!!! Nei, vinternedbør type hvit, legges jevnt fordelt på lager i skog og mark slik at vårblomstene kan få det vannet de trenger selv om solen skinner…

 5. Iskwew sier:

  Erik, Frokost-tv er flotte saker. Jeg har også sett den høytidlige gjennomgangen av avisene, og fnist litt. Jeg har nemlig anlegg for det.

  Skal lese hva Vampus skriver om mikrokreditt. Og grattis med ny plugin – det er utrolig hva de har til wordpress om du leter.

  Goodwill, Thorbjørn hadde blitt sinna da ja, akkurat som jeg tror han gremmes litt over at sangene hans sensureres fordi de er skrevet i en annen tid.

  På veiene kan vel nedbøren komme i ferdig måkt form?? Jeg er helt enig i at vinterregn er et helvete!

 6. Goodwill sier:

  Hmmm….akkurat på veien kan den komme ferdigmåket, så lenge det er i kombinasjon med varmekabler. Men hvem skal betale den strømregninga? *tenke-tenke*

  Vesle Hoa, ja…det var vel ikke helt slik han hadde tenkt at den skulle bli behandlet. Ordene har kanskje en annen fargetone idag, men ærlig talt – den sangen er jo bare søt 🙂

 7. Iskwew sier:

  Strømregningen… hmmmm Statkraft er vel en slags etat? De tar regningen!

  Javisst er sangen bare søt. Og det er virkelig en folkegruppe i Afrika som heter Hottentotter.

  Forøvrig, har du tatt testen? *smiler blidt*

 8. Goodwill sier:

  Testen? Hvilken test?

 9. Iskwew sier:

  Hehe – ikke prøv deg 😀

 10. Goodwill sier:

  Mener du kjærlighetstesten???

 11. Iskwew sier:

  Nei Goodwill, snillhetstesten :o)

 12. Goodwill sier:

  Kjære, du vet da at jeg er snill!!

  Her er mine svar:A, A, A, ingen av delene, men viser ham rundt og introduserer ham for kollegaene (har nettopp gjort det med en nyansatt, det er veldig hyggelig), A.

  Går det egentlig an å svare noe annet?

  *kakeklem*

 13. Iskwew sier:

  Se der ja :o) Og det var vel uten jugekors også :o) Jeg skjønte heller ikke den fireren, altså. Jeg hadde gjort omtrent som du.

  Kake? Kaaaaake??

  *klem*

 14. Goodwill sier:

  Jepp, det er en som slutter er *snufs* så da spiser vi kake. Må løøøøøpe!!

  *smask*

 15. Iskwew sier:

  Løøøøp! Et stykke for meg også. Jeg skal handle litt, trur eg.

 16. Goodwill sier:

  Tok ett for deg også, ja!

  Nå drar jeg til fjells, for å OPPSØKE veier som er dekket av hvit og fin førjulssnø!

  *godhelgklem*

 17. Iskwew sier:

  God tur, og kjør forsiktig, Goodwill!

  *godhelgklem*

 18. —> erik ® sier:

  Fytterakkern for ekkel klining det var her, da. *grøss* Burde henge et lite «Opptatt»-skilt på døren, så anstendige folk ikke dumper inn i svineriet. Makan. Jeg sier ikke mer.

 19. Iskwew sier:

  Næmmen :o) Kan jeg by på en kopp nylaget espresso, kjære?

  *klem*

 20. —> erik ® sier:

  Mjooo – takk. Hvis han der kysseren har gått, så. Makan! *æsj* Noen eier ikke hemninger, sier jeg. Opprørende er det. Og sikkert plagsomt for deg, stakkars. Tar gjerne en dobbel, jeg. Men ikke noe klining, takk. Jeg er ikke sånn.

 21. Iskwew sier:

  Godt for deg at du ikke bor i Brasil, altså. Der smaskes det hele tiden. Bare les her. Det hadde nok blitt en påkjenning for deg, Erik.  Hold deg her i Norge du!
  Her har du espressoen din, kjære, dobbel og nylaget.

  *smask på kinnet*

 22. —> erik ® sier:

  Jaha! Da forstår man jo mer av denne Brasillengselen din -. Da har vi deg kartlagt, liksom. Men takk for kaffen. Snill og kjælen, det er en farlig miks.

 23. Iskwew sier:

  Livsfarlig er det! Og viktig med risikostyring :o)

 24. —> erik ® sier:

  Sa hun, og la kursen mot surferne i Brasil. 🙂

 25. Iskwew sier:

  I wish, sa hun vel :o) Det er bare en fjern dagdrøm :o)

 26. —> erik ® sier:

  Nå skal jeg i selskap, så nå har du ikke meg til å passe på deg resten av kvelden. Ha en livlig aften. 😉

 27. Iskwew sier:

  Da får jeg klare meg selv. På bytur :o) Hvor livlig det blir vet jeg dog ikke. Neppe veldig.

  Ha en strålende kveld i selskap!

 28. Goodwill sier:

  Flirer av Erik…

  Aftenstur på ski innover vidda, skrudde av hodelykta innpå der og så nordlyset. Vakkert!

  Nattaklem!

 29. Iskwew sier:

  ÅÅåå det høres flott ut! Nordlys er superspesielt.

  Nattaklem :o)

Top