Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Finansnerderier

01.12.06 in NerdeHjørnet

Etter oppfordring. Fylles på etterhvert med definisjoner.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

10 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Milton Marx says:

  Underlying profits

  Underlying profit before tax is the profit on ordinary activities before taxation
  after excluding trading profits, profits on disposal of fixed assets, one-off gains
  relating to other investments and exceptional items.

  Underlying earnings: the figure derived from reported earnings by excluding any one-off items (e.g. profit from the sale of land which is not part of the company’s normal business)

  Det vi snakker om her er ordinært resultat?

 2. Milton Marx says:

  private equity consortium
  · Among the news, Zinifex announced a merger with the smelting arm of Belgium’s Unicore to form the world’s largest zinc producer and airline Qantas agreed to be taken over by a private equity consortium led by Macquarie Bank.
  ·
  · Blant nyhetene var at Zinifex offentliggjorde sin fusjon med smelteaktivitetene til belgiske Unicore for å danne verdens største sinkprodusent, mens flyselskapet Qantas aksepterte å bli overtatt av et private equity-konsortium ledet av Macquarie Bank.

  Har du noe sexy ord for private equity-konsortium da? Det som blant annet slår meg er at Quantas vel er stort og børsnotert, og dermed ikke helt passer til den vanligste private equity-definisjonen. Her er det vel snarere konsortiumet som ikke er notert.

  Bemerk at jeg ikke ber deg gjøre research for meg. Det er mer dersom du skulle ha noe liggende på stående fot.

 3. Iskwew says:

  Da snakker vi om ordinært resultat, høres det ut som. Men regnskap er ikke min sterkeste side.

  Jeg skal tipse Megler Smekk om denne tråden – han vet kanskje på stående fot.

 4. Megler Smekk says:

  Hei Iskwew,

  Ja det er de vanlige definisjonene for ordinært resultat.
  Vi kaller det dessverre private equity i Norge også :O(

 5. Iskwew says:

  Takk, Megler Smekk – og det er jo mange ord innen finans som ikke er oversatt til norsk.

 6. Milton Marx says:

  Takker Iskwew og Megler smekk. Det er bra å ha litt ryggdekning.

  Jeg finner faktisk mye i mine egne greier (har blant annet lagt inn ordlisten fra Yahoo! finans (6.000 termer tenker jeg) i et databaseprogram, og fylt på med andre lister. Etterhvert sitter jeg med en ordliste på rundt 22.000 finanstermer, med vekt på det man trenger relatert til fondsforvaltning. Jeg har aldri sett noen særlig større lister på nettet enn 5-6000 termer, og parrer man to slike, sitter man typisk med 346 begreper de ikke hadde felles. Den jeg har er svær, og mange termer har 60 ulike definisjoner som følge av at jeg har pøst inn ting fra så mange kilder).

  Det er mye man finner på nettet, men problemet er stadig vekk å vite hva som går på norsk. Da må man nesten jobbe med dette emnet eller relaterte ting i et norsk selskap av en viss størrelse.

  I natt var det dog ikke det som var det vanskeligste. Det var å sette seg inn i situasjonen foran borgermestervalget i Taiwan. But such is life…. and it’s getting sucher and sucher.

 7. Iskwew says:

  Jeg vil tro at med 22.000 termer så er det ikke mye du ikke har oversikt over. Ergo tipper det at det er jeg og Megler Smekk som kommer til å spørre deg om hjelp :o)

  Borgermestervalget i Taiwan må da være megainteressant!

 8. Milton Marx says:

  Joda, det fikk TWSI-indeksen til å dippe forrige uke.

  Det er alltid mange ting man egentlig er nødt til å være finansmann for å kunne oversette bra – men finansmennesker tjener jo så himla godt at de ikke gidder å oversette. Swap spreads, yield spreads og massevis av derivater på basis av papirer som ikke eksisterer i Norge. Ofte greier jeg å forstå ganske greit hva ting handler om, men fortsatt vet jeg jo ikke hvordan slike ting omtales av norske finansfolk. Og det jeg har liggende, er jo stort sett engelsk. Det hjelper for å forstå, men ikke for å finne ut hva man faktisk sier i Oslo.

  Det som etterhvert slår meg er hvor vanvittig omfattende finans er – og hele tiden kobles emnet til begivenheter du aldri har hørt om. Plutselig sitter man og googler noe om eiendomslovgivningen i Singapore.

  Sitter du f.eks. med en kvartalsrapport for et større internasjonalt fondskonsern, får du inn tekster hvor hvert enkelt lille avsnitt er skrevet av en person som er spesialist på sitt lille felt. Kanskje er det 60 smårapporter fra de enkelte fondene. Hver enkelt forvalter ønsker å formidle kort og eksakt hva som har skjedd. For å kunne oversette noe slikt godt, må man egentlig forstå kjernen i aktiviteten til alle fondene! Eiendom, aksjer, kombinasjonsfond, obligasjonsfond, derivater…

  Det skal store sko til for å kunne gjøre en slik jobb godt, og jeg føler meg ærlig talt ikke for stor til å kunne be om hjelp. Som oftest får man i tillegg tredd en deadline ned over ørene som gjør at man må skrive så fingrene knekker. Men som Børresen sier: Noen ganger er det helt allright.

 9. Iskwew says:

  Om noen kan de fleste av de uttrykkene så er det Megler Smekk. Jeg kan en del om derivater, men er rimelig lost når det gjelder regnskap.

  Forøvrig har jeg vært med på å skrive i slike årsrapporter,om mitt fagområde, og det er ikke enkelt, vil jeg tro. Du skal kjenne fag og gjerne bransjen også.

 10. Milton Marx says:

  receiving a broker downgrade

  Få en meglernedgradering… Betyr vel i praksis at et meglerhus endrer anbefaling fra hold til selg eller noe i den stil, men har man noe lurt for denslags på norsk?

Top