Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Et skikkelig dilemma

20.11.06 i Tigerungen

I dag skal vi ha familiegruppe. Det vil si at vi skal ha med oss to jenter og en gutt hjem. Gutten kommer litt senere, og jentene blir med fra skolen. Følgende konversasjon om dette fra i går kveld:

Jeg: «Hva liker jentene å leke med da?»

Tigerungen: «De liker å leke med Barbie og sånn.»

Stillhet en liten stund mens Tigerungen tenkte.

Tigerungen: «De kan jo leke med den Barbien jeg fikk av tante.»

Han arvet nemlig en Barbie av tanten sin, og den har stadig vekk vært jomfru i nød og blitt reddet ut av vanskelige situasjoner av diverse Action Men. For eksempel blir hun stadig vekk forsøkt spist opp av den frytelige motoriserte bjørnen som kom med en Action Man. Det er skikkelige skuespill som foregår stadig vekk, for å redde Barbie med langt svart hår (nå kort på den ene siden etter en morgenstund med saks).

Tigerungen ble stille og så tenksom ut.

Tigerungen: «Mamma? Ingen må vite at jeg har en Barbie!»

Jeg: «Gjør det noe da? Du har jo bare fått en av tante.»

Tigerungen: «Jo, men alle gutta synes at Barbie er teit.»

Jeg: «Jammen jentene liker det vel?»

Tigerungen: «Joa. Jeg tror det i hvert fall. Men ikke gutta!»

Og der står saken. Så får vi se om Barbie kommer frem i kveld eller ikke. Dette var et skikkelig dilemma for en liten mann. Små menn skal visst tidlig krøkes, ser det ut til.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

26 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Goodwill sier:

  Huff da…vanskeligere enn dette blir det ikke :-/

  I den virkelige verden av idag er jo det å kunne vise både sine maskuline og feminime sider en styrke. Men jeg er ikke helt sikker på om akkurat dey har slått helt igjennom ennå i 2. klasse (?). Og det å bli tatt med buksene nede på noe sånt kan være skikkelig pinlig, altså! Bare så du vet det!

  Du kan skylde på tante. Det er mulig det går. Men det er usikkert, for tanter bruker jo å be om ønskelister, eller hva?

  Hmmm…jeg tror heller at Action Man er nøkkelen. Det må være han som får skylden, som har lagt seg etter denne langbeinte jåledokka. Og alle vet jo at når en slik blondine først har fått en fot innenfor gir hun ikke slipp på en kjekkas som Tigerungen så lett 🙂

  Life is tough, sometimes 🙂

 2. juliet sier:

  Hva er det med tante som gir en barbie-dukke til en gutt da? Hadde hun et øyeblikk med alzheimer eller var det en demonstrasjon for likestilling…???

  Nå har han jo tydeligvis hatt mange hyggelige lekestunder hvor Barbie har vært involvert da så det var nok vist seg å være en grei gave. Hun har nok hatt det mye mer spennende hos tigergutt enn i diverse andre jentehjem:-)

  I alle fall er det nok en av de lekene han kommer til å huske best fra barndommen:-)

 3. Iskwew sier:

  Jeg er fullstendig klar over at dette er særdeles kinkig. Spesielt når man vil at gjestene skal trives uansett kjønn. Han arvet Barbie av tante. Det er sånt som skjer når man har en tante som bare er 8 år eldre enn seg, vet du.

  Jeg tror også vi gir skylden på Action Man. Kanskje var det den Action Man’en som i sin tid var på hospitalet på Aker brygge? Han hadde brukket armen tvert av. Og den ble satt på igjen, gitt (flinke de legene). Aller størst oppstandelse vakte det faktum at armen til Action man blødde! Det hadde ikke Tigerungen sett før. Kanskje Barbie med langs svart hår er en sykepleier som ble med hjem for å passe på Karate-mannen, og så bare ble?

  Funker den, Goodwill??

 4. Iskwew sier:

  Juliet, det var nok Tigerungen som ville ha den, for han var ganske fornøyd da han en gang kom hjem med Barbie, og alle gutta hadde noen og redde :o)

  Jeg tror hun har det supert altså – hun må vaffal ikke bo sammen med kjedelige og smalskuldrede Ken. Action-gutta er det en helt annen klasse over!

 5. Goodwill sier:

  Ja, hvis ActionMan virkelig blødde er det håp, da kan det være at det virker. Det er jo klart at han må ha med seg en søt sykepleier hjem for å pleie seg. Og så ble hun naturligvis så betatt av ActionMan at hun bare ble værende. Det kan funke.

  Men du vet aldri – de er ikke nødvendigvis så lettlurte i den alderen…misunner deg ikke! Spent på å få høre i morgen hvordan det gikk!

 6. Iskwew sier:

  Ja, det kan funke, kanskje. Men om små menn ikke er like lettlurte som store menn, så vet jeg ikke helt om han bør ta sjansen… Spesielt ettersom små menn kanskje er like dårlige til å lure som store menn. Kvinnelig intuisjon er ikke til å spøke med, uansett alder på kvinnen.

  Jeg tror jeg overlater til Tigerungen å løse det jeg!

 7. Goodwill sier:

  Ja, det tror jeg faktisk er det lureste :-))

  Eeeeehh…hva var det du sa, sa du??? «Like lettlurte som store menn» ???

  Skjønner ikke??? 😀

 8. Tiqui sier:

  Men Iskwew da, hørte du ikke hva Tigerungen sa? «INGEN måtte få vite» – og nå vet hele internett det! Klaps på tastaturfingrene!

 9. Iskwew sier:

  Goodwill: Barbie viste seg ikke under seansen, som forøvrig var veldig hyggelig :o) Og ja, «like lettlurte» var det :o)

  Tiqui: Det tenkte jeg ikke på! Nå vet hele internett det, og det er altså umulig å si hva konsekvensene vil bli. Makan. Og så hans egen mor, da!

 10. Undre sier:

  Vet du, Iskwew,

  Ken må jo være selve prototypen på en *heterofilt* reorientert mann!!!

  (Bytta ikke Barbie ham ut for noen år siden, forresten?)

 11. Goodwill sier:

  Ingen Barbie – men kanskje Lifeguarden hennes? Kanskje jentene likte å leke med ActinMan? For det er visst mere ålreit enn at gutter leker med Barbie!

  Tiqui – det er da ingen fare med denne kunngjøringen her! VI sier det da ikke til noen! Kors på halsen!

 12. Iskwew sier:

  Hihi Undre, det er han nok kanskje ja! Visstnok var det en skilmisse for noen år siden ja. Det var jo i den forbindelse at denne vitsen kom:

  One day a father gets out of work and on his way home he remembers that it’s his daughter’s birthday. He pulls over to a toy store and asks the salesperson, “How much is the Barbie on the display window?”

  The salesperson answers, “Which one? We have: Work out Barbie for $19.95, Shopping Barbie for $19.95 Beach Barbie for $19.95, Disco Barbie for $19.95, Divorced Barbie for $265.95

  The amazed father asks: “What? Why is the Divorced Barbie $265.95 and the others only $19.95?”

  The salesperson annoyingly answers: “Sir…Divorced Barbie comes with: Ken’s Car, Ken’s House, Ken’s Boat, Ken’s Furniture, Ken’s Computer and… One of Ken’s Friends”

 13. Iskwew sier:

  Goodwill, de bygget for det meste greier med Lego, og lekte med riddere i ridderborgen. Det kom ikke noen etterlysning av jomfru i nød. Og du har seff rett, det er nok mer all right at jenter leker med Action Man enn at gutter leker med Barbie. Kjønnssterotypiene får de minsanten podet inn tidlig.

  Godt at dere looooover å ikke si noe! Da er Barbie trygg, og kan reddes fra masse vanskelige situasjoner av tøffe gutter som ikke er redde verken bjørner eller varulver :o))

 14. Goodwill sier:

  Og mor da? Sitte i godstolen med beina på skammelen, kaffekopp og en god bok? Ingenting som er så avslappende som barn som leker godt sammen 🙂

  …det måtte være barn som sover…

 15. Iskwew sier:

  Mor løp for det meste rundt og reddet katter. Spesielt de to småfrøknene var overbegeistret for Pondus og Italienerfrøkene, og det var ikke helt gjensidig. Til slutt gikk Pondus og la seg under sengen. Frøkenen er litt mer tolerant og lekte med garnnøster og sånt. Hun finner seg til og med i å bæres innimellom. I tillegg laget jeg pølser og potetmos, og serverte sjokoladekake og kaffe da foreldrene kom. Etter det har jeg jobbet et par timer.

  Det er hva jeg kaller en skikkelig MANDAG.

 16. Goodwill sier:

  Du er bare utrolig, Isk! Imponert! Du får ta det igjen når det blir de andres tur – for dette går vel på omgang?

 17. Milton Marx sier:

  Kan ikke Action Man bare «tippe over»? Bli en slik kar som sager Barbier med motorsag og sånn. Eller han kan bli blotter. (Kvinner er et must i mang en oppbyggelig guttelek).

 18. Iskwew sier:

  Goodwill: Heldigvis går det på omgang ja – og ikke jobber jeg hver kveld heller :o)

  Milton: Det er ikke mye blotterpotensiale i Action Man gitt. De er ikke *kremt* utstyrt for det. Og Action-gutta her i huset de behandler Barbie som en jomfru i nød. Selv om noe av håret røyk, er de ikke i nærheten av å sage henne i to. Heldigvis!

 19. Morsomt å lese om Tigerungen, Action man og Barbie m.m. Bringer frem gode minner fra da gutta mine var små. Jeg fikk stadig kjeft av guttene fordi jeg omtalte Action man som «dukken din». Action man var IKKE en dukke, han var en action-figur…
  Eldstemann tok av og til med seg sine action-menn med utstyr på besøk til en liten venninne, hun hadde en anselig samling barbie-dukker. De to ungene lekte i timevis, Barbiedukkene var nok veldig begeistret for sie action-venner. Men sønnen min likte ikke at jeg fortalte om denne leken til andre…

 20. Iskwew sier:

  Da høres det ut som om sønnen din ligner på min. Han liker godt å leke med jenter, denne sosiale leken ved hjelp av dukker. Eller… ehhh.. dukker og action-figurer. Det er viktig å holde orden på begrepene her :o)

 21. Ja, begrepene her er veldig viktige!! Jeg ble litt nostalgisk nå, ble sittende å tenke på alle de søte morsomme lekene som barna mine lekte da de var små! Kos deg med tigerungen, de blir så fort store sånne unger… (men det er veldig kjekt med store barn også, altså!!)

 22. Iskwew sier:

  Det har jeg jo endelig skjønt nå. Presis bruk av begreper er helt essensielt.

  Jeg er i hvert fall glad jeg skriver ned alle disse historiene, for ellers hadde jeg sikkert glemt mange av dem. Han skal få dem pent innbundet i en bok når han blit voksen :o)

 23. Sexy Sadie sier:

  Jeg synes det er litt trist faktisk at ungene så tidlig i livet blir sosialisert i gutte og jente leker.

 24. Iskwew sier:

  Ja, det synes jeg også. Og hadde ikke tenkt over at en eneste arvet Barbie kunne være et problem en gang. Men det var hun altså.

 25. Helge sier:

  Desverre ser det ut som om miljøet først og fremst i skolen ettertrykkelig stempler fast kjønnsrollemønsteret! Gutter skal få være gutter, og jenter jenter, men at det etableres så kraftige skillelinjer er jo trist.

  Jeg Har alltid oppdratt min Elisabeth, nå syv år, til å gjøre det hun vil. Ville hun ha lekebiler, fikk hun det. Ville hun klatre i trær var jeg gjerne med! Alikevel, etter ett og et halvt år i skolen er kjønnsrollemønsteret der. Gutteleker, jenteleker alt er klart definert.

  Nå er ikke dette skolens feil, det er nok mer en naturlig utvikling i det miljøet ungene selv skaper. Alikevel ser jeg at det hadde vært en fordel om grenseopptrekkingen hadde vært mindre bastant. Og her kommer nok vi voksne ut med svarteper. Vi har rett og slett et samfunn der vi fremdeles gir signaler og virker som rollefigurer for barnas miljø i retning stereotypi.

 26. Iskwew sier:

  Ja, det er mitt inntrykk også Helge. Noe skjedde da han begynte på skolen. Og nå er det altså veldig skummelt å ha en Barbie i samlingen av 10 Action Men.

  Det er vi voksne som skaper det ja… i det at vi kjøper gaver kjønnsstereotypt, for eksempel. Før var det gjerne slikt at jenter ikke var like glade i å sykle eller ake som gutter. Og ofte var det rett og slett fordi de fikk pikesykler med kurv på, der gutta fikk offroader. Eller et vanlig akebrett der gutta fikk snoracer. Så det var egentlig ikke rart at det ikke var morsomt.

  I dag er mitt inntrykk at det er større aksept for at jenter velger gutteleker, enn omvendt.

Top