Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Ta livsløgnen fra dem så tidlig som mulig

15.09.06 i Tigerungen

I dag forsto Tigerungen noe.

Det begynte med at jeg mistet strykejernet på gulvet.

Tigerungen: Mamma, om gulvet blir ødelagt, kan vi kjøpe nytt da?

Jeg: Nei, vi brukte masse penger på å kjøpe nytt gulv i sommer, så nå er det nesten tomt.

Tigerungen: Hvor mange penger har vi da?

Jeg: Vi har nok til å betale regninger og kjøpe mat og sånt.

Lang tenkepause borte i sofakroken til Tigerungen. Etter en stund:

Tigerungen: Men vi kan jo bare vinne i Lotto, så får vi mange millioner.

Jeg: Så lett er det ikke. I Lotto har du en sjanse til å vinne og fem millioner sjanser til å tape.

Da ble det veldig stille en stund. En lang stund. Blikket ble fjernt og jeg fikk se litt av Nytt på Nytt i fred.

Tigerungen: En sjanse til å vinne og fem MILLIONER sjanser til å tape?

Jeg: Ja, det er helt sant.

Tigerungen: DET var dårlige sjanser det mamma! Det skal ikke jeg gjøre. Vi må passe på at gulvet ikke blir ødelagt, tror jeg.

Hah! Allerede har han skjønt noe vesentlig. Det nytter ikke å vente på en Lotto-gevinst om pengene er brukt opp. Da er det bare å vente tålmodig til det atter er penger på konto.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med:

14 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Undre sier:

  Tigerungen er en skikkelig smart unge!

  Ingen fare for at han blir hekta på énarmabanditter, nei.

 2. Iskwew sier:

  Nei :o) Jeg tror det er veldig bra å introdusere sannsynlighetsregning på et tidlig tidspunkt!

 3. blues4u sier:

  Hehe, synes jeg hørte han tenke helt hit! 🙂
  Viktig og god lærdom han trakk av den der! En fornuftig liten tigerunge ja! 😀

 4. Iskwew sier:

  Det jeg var mest imponert over, var at han faktisk så ut til å skjønne konseptet… det hadde jeg ikke trodd, da jeg begynte å forklare.  Eller; det burde jeg kanskje har skjønt at han ville, for han begynte jo å bale med tallet uendelig i barnehagen.
  Han er til tider litt snusfornuftig :o)

 5. iapetus sier:

  Bra det der ja. Neste steg må jo være å vise at ting kan repareres. Gulvet mener jeg. En fagmann (jada fagkvinne) fikser det meste; selv et ødelagt parkettstykke kan skiftes ut. Eeehh…ikke av meg da 😉

 6. Iskwew sier:

  Jeg håper i hvert fall han ikke har tenkt å tegne på det. Det forrige gulvet var dekorert en morgen.

 7. iapetus sier:

  Haha! Helt normalt !

 8. Goodwill sier:

  Smart, den gutten. Men så har han da også fått med seg gode gener!

  Lotto er dårlig deal, Vikinglotto enda verre. En kompis av meg (som jobber i Norsk Tipping!) sa at hvis du tenker deg at du kjører tog mellom Oslo og Hamar, du tenker deg at det ett eller annet sted langs jernbanen henger en basketkurv, og at du en eller annen gang på togturen kaster en ball ut av vinduet. I blinde. Da er sjansen for å treffe kurven omtrent like stor som å vinne i Vikinglotto!

  Større sannsynlighet for å bli rik ved å spare, ja!

 9. Iskwew sier:

  iapetus: Du kan le du. Den eneste trøsten var at det skulle byttes etterhvert.

  Goodwill: 1/12.000.000 i Viking-Lotto. Det er rett og slett så dårlige odds at et barn forstår det. Om han blir det forklart. Sparing og hardt arbeide er nok løsningen.

 10. Tiqui sier:

  Fotball-tipping har litt større sjanser enn de andre tippeformene – der er det i det minste minst et kryss pr tredje rute! Riktignok må man ha mange riktige for å få premie, men der er det ikke utelukkende flaks, men det kan kombineres med sannsynlighetsberegning, kunnskap og følelser.

  Jeg tipper, de få gangene jeg har gjort det, mot hjertet (dvs, jeg tipper at Brann taper), og da har jeg også vunnet! 12 rette gav riktignok ikke store utbetalingen, men 5000 kroner ble en fin ferie!

 11. Tiqui sier:

  For øvrig må jeg bare kommentere at Tigerungen virker usedvanlig smart, reflektert og oppvakt! Ikke bare skjønner han sannsynlighetsberegninger intuitivt, men han skjønner at virkemiddelet må være forebyggende (ikke skade gulvet) og sparing (ikke kaste dem bort på 5 mill-sjanser til tap)

  Og enig med Goodwill – han har jo svært gode gener!

 12. Undre sier:

  Jeg tror vi først som sist, jommen meg, kan fastslå at det er den dårlige matteopplæringen i grunnskolen som fører til spillegalskap (i.e. mangel på sannsynlighetsregning).

 13. Iversen sier:

  Jeg spilte lotto på lørdag, for fjerde gang i mitt liv. Vant ikke. 🙁

 14. Iskwew sier:

  Tiqui: skal du først tippe, skal du enten tippe fotball eller hester. Fordi du har høyere sannsynlighet for å vinne OG fordi du har fordel av kunnskap. Utbetalingen blir selvsagt lavere, men du har større sjanse for å vinne – det er selvsagt en sammenheng der.

  Tigerungen overrasket med i går! Sannsynlighet er konseptuelt vanskelig, men jeg tror han forsto helt intuitivt. Han har nok tallhjerne som sin mor :o)

  Undre: Det tror jeg du kan ha rett i. I tillegg er jeg jo eitrende forbannet på all Lotto-reklamen, som selger drømmer som er helt urealistiske. Det er det jo staten som står for. Hrmmmmf!

  Iversen: Jeg trodde du hadde lest den opprinnelige tråden min om Lotto? Ikke spill mer du :o)

Top