Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Hvordan ødelegge for sin egen sak

I avisen i dag leser jeg at den Israelske ambassaden innklager en tegning av Finn Graff til Pressens faglige utvalg. Tegningen gjør en sammenligning av det Israel gjør i Libanon og i de palestinske områdene med det som skjedde med jødene under nazismen.

Om denne sammenligningen kan man mene mangt og mye, og det gjør jeg også. Den er ganske smakløs, men samtidig relevant.
Min politiske oppvåkning kom i 1976 (ikke 1973 som opprinnelig skrevet), da palestinere ble massakrert i flyktningeleiren Tel al Zataar (Ikke Shabra og Shatila som opprinnelig skrevet) i Sør-Libanon, av militis støttet av Israel. Men jeg orker ikke å sette så mange av de meningene på trykk i sommevarmen, det er for viktig, og det er komplisert og fortjener at jeg eventuelt bruker litt tid.

Jeg tror det er overmåte dumt å innklage en karikatur for PFU. Det å ikke ha toleranse for noen som helst negative ytringer, og stadig og i alle sammenhenger rettferdiggjøre det meste med det som skjedde i Europa for 60 år siden, det tror jeg folk er overmåte lei av. Dette blir selvsagt å rope Ulv, Ulv. Det gjør at når de virkelig hatske og rasitiske ytringene kommer, hører vi dem ikke, for vi er vant til å få jødehat slengt i trynet uansett hva noen har av kritiske merknader til det Israel bedriver.

Så jeg tror det hadde vært fornuftig av Israel å overse en karikatur-tegning, og jeg håper at PFU ikke tar klagen til følge. For vi orker snart ikke høre dette mer. Vi tror ikke på det. Det blir bare paranoid. Og om man ønsker å fremme sin egen sak, så tror jeg det å sutre over karikaturtegninger virker mot sin hensikt så det holder.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med:

13 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Goodwill sier:

  Dette tror jeg det bare er Israel selv som ikke ser nå. Det finnes grenser for hva som kan rettferdiggjøres av det som skjedde den gangen, og den grensen er forlengst passert. Ikke kan man gjemme seg bak at det er bestefar Peres og den israelske ledelsen som står for dette heller, når nær 90 % av israelerne støtter aksjonene i Libanon og Gaza. Det er hele folket. Ikke rart de får verden mot seg.

  …men bare nesten. USA gir dem jo frie tøyler…

  Synes Finn Graff treffer godt, jeg. Ingen solsvidd sommerhjerne der i gården…

 2. Iskwew sier:

  Jeg synes også han traff godt.

  Når jeg leser at israelske barn skriver hilsener til libanesiske barn på raketthodene, så mister jeg helt motet. Du snakker om å sememtere motsetninger.

 3. Iversen sier:

  Graff treffer jo ofte bra, han. Jeg er enig, å klage over dette er visvas.

 4. Iskwew sier:

  Og det virker fullstendig mot sin hensikt, tror jeg.

 5. Goodwill sier:

  Ja, men det er jo det samme på begge sider av konflikten. Ungene rekrutteres og tømrer fast hatet for all framtid. At ikke noen ser at de må bryte mønsteret!!

 6. Iskwew sier:

  Noen ser vel det, men de er for få og høres for dårlig.

 7. Elisabeth sier:

  Jeg var i Israel for noen år siden. Da besøkte jeg og noen venner av meg en gruppe palestinere og jøder som hadde startet opp forsoningsarbeid. Det gikk ut på at palestinere og jøder dro på tur sammen, og på den turen skulle de løse oppgaver sammen for å kunne lære å samhandle.

  Ellers synes jeg nok at den libanesiske sentralregjeringen kunne gjort mer for å avvæpnet Hizbollah. Det skulle tatt seg ut hvis vi hadde hatt en slik gruppe i landet vårt og de hadde skutt mot Sverige. Da hadde Sverige mest sannsynlig skutt tilbake.

  Men likevel synes jeg at Israel tar litt vel kraftig i i sin krigføring nå for tiden.

 8. Iskwew sier:

  Det er i slike prosjekter som det du forteller om der det lille håpet ligger. Mer av det!

  Klart mer skulle vært gjort for å stoppe Hizbollah. Men i enda større grad skulle noe vært gjort med det grunnleggende problemet. Det som gjør at Hizbollah og Hamas får en så sterk posisjon. Noe MÅ gjøres med det faktum at et helt folk enten bor i flyktningeleire eller er annenrqangs borgere.

 9. iapetus sier:

  Stakkars Libanon: En gal nabo i Sør, en storebror i Øst som bestemmer alt, samt en president og en statsminister med støtte fra hver sin leir. Ikke rart det går galt…..
  Og stakkars Israel den dagen støtten fra USA uteblir….
  Og stakkars Israels ambassadør: Den som kun tar spøg for spøg og alvor kun alvorlig han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig. (Kumbel) Mange kloke ord blir sagt i spøk. Dessverre blir i langt høyere grad dumme ord sagt i fullt alvor.

 10. Iskwew sier:

  Tiltredes, på alle punkter, Iapetus. Kumbel han skjønte det. I motsetning til Israels ambassadør.

 11. Bente sier:

  Syns absolutt Iskwew skulle bruke litt tid på å sette seg inn i fakta ang Libanon.
  Litt av en politisk oppvåkning!!!
  Hele ni år før massakren i Sabra of Shatila! Alle som følger litt med, vet at den skjedde i 1982.
  Nok en fakta-opplysning: Sabra og Shatila ligger ikke i Sør-Libanon, men i Sør-Beirut.

 12. Iskwew sier:

  Det har du helt rett i, Bente, det var Tel al Zataar. Jeg skrev feil i tråden, i farten. Som forøvrig er over ett år gammel.

  Og det er jo noe å hisse seg opp over.

  Peace. Out.

Top